El Jutjat d'Instrucció Número 2 de Girona ha apartat l'empresa privada Girona SA de la gestió d'Agissa La mesura cautelar s'ha pres atenent la petició del fiscal anticorrupció José Grinda, que investiga les irregularitats en el si de l'empresa mixta. A partir d'ara, els consistoris de Girona, Salt i Sarrià hauran de nomenar els nous administradors que agafaran les regnes d'Agissa, i que seran els qui hauran d'informar periòdicament el jutjat. La decisió es va prendre ahir en una vista, celebrada als Jutjats de Girona, on hi van assistir els diferents investigats. Atenent la petició dels seus advocats, però, el jutjat els hi va fer tres concessions: poder tenir accés a la informació d'Agissa com a accionistes que en són, poder presentar comptes i optar als beneficis que generi el servei d'aigües. L'advocada de la CUP, Montse Vinyets, assegura que la mesura cautelar «és una victòria» i que, de facto, suposa un pas endavant cap a la municipalització del servei.

El titular d'Instrucció 2 de Girona, que investiga les suposades irregularitats comeses pels socis i directius, ha apartat la part privada de la gestió. La mesura cautelar, ordenada després dels registres que la Guàrdia Civil va fer la setmana passada, l'havia demanada el mateix fiscal anticorrupció. A la pràctica, això suposa que Girona SA (que té el 80% de la societat) deixa de fer-se càrrec d'Agissa i que és el jutjat qui passa a administrar-la, donant-ne la tutela als tres consistoris (que n'ostenten el 20% restant).

«A partir d'ara, doncs, Agissa es troba sota administració judicial i qui la tutelarà seran els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter», va explicar l'advocada de la CUP, Montserrat Vinyets. La mesura cautelar retira, doncs, tot el poder de decisió a Girona SA i suposa que els tres consistoris hauran de nomenar ara un o més administradors.

Seran ells qui, amb l'aval dels interventors municipals, portaran la gestió diària del servei i del laboratori d'anàlisi que Agissa té a Montfullà. «Aquests administradors seran els qui hauran de rendir comptes al jutjat, en el benentès que ell no es pot dedicar a la gestió del dia a dia de la societat», va concretar Vinyets.

Tres concessions

La mesura cautelar es va acordar en una vista on hi van assistir totes les parts implicades en el procés. És a dir, el fiscal, l'acusació particular (que exerceixen els ajuntaments), la CUP i les defenses dels investigats. El jutge, però, sí que va atorgar tres concessions als socis de Girona SA.

D'entrada, en qualitat d'accionistes, els hi permet tenir accés a la informació d'Agissa. A més, també els hi dona opció de poder presentar els comptes i, per últim, participar en el repartiment de beneficis. Per a l'advocada de la CUP, però, aquestes mesures tenen «poca rellevància». De fet, Vinyets va explicar que Agissa és una societat «fortament endeutada» i que dubta que pugui tenir beneficis; a més, la lletrada també va dir que molta informació a la qual poden accedir «ja la tenen per ser part en el procés» i que, tot i poder presentar comptes, és el jutjat qui els ha d'aprovar en darrera instància.

Per a l'advocada, el fet que el jutjat passi a administrar Agissa i en doni la gestió als ajuntaments és «una victòria». «En el fons, prepara molt les bases per acabar amb la municipalització del servei; Agissa fins ara s'havia administrat molt al marge dels ajuntaments, i ara se'ls dona capacitat de decisió», va explicar Vinyets.

El fet que els consistoris de Girona, Salt i Sarrià hagin d'administrar la societat mixta i «agafar-ne les regnes», segons l'advocada, permetrà avançar en la decisió que s'haurà d'adoptar a partir del 2020 (quan s'acabi la concessió).

Satisfacció municipal

La mesura cautelar dictada pel jutjat es pot allargar temps; de fet, tot el que duri el procés judicial fins arribar a tenir sentència. De moment, al cas que investiga les irregularitats comeses per Agissa hi ha set investigats per delictes d'administració deslleial, apropiació indeguda, falsificació i malversació de diners públics. Fonts de l'Ajuntament de Girona van titllar la decisió del jutge com «una bona meusra». Van explicar que des del consistori gironí s'havia mirat d'agafar la gestió del servei per``o que un informe jurídic els hi ho desaconsellava perquè es considerava que, de moment, no s'incomplia cap punt per poder rescindir el contracte i hi havia el risc de acabar als jutjats i perre el litigi. No obstant, la decisió del jutge els hi ha facilitat poder-ho fer.

Els alcaldes de Girona, Salt i Sarrià de Ter tenien previst reunir-se ahir al vespre per estudiar quins passos seguir a partir d'ara.