Unes 2.000 persones s'han manifestat aquest diumenge pel centre de Girona en favor de la unitat d'Espanya i contra el govern destituït de Carles Puigdemont. La marxa, convocada per la plataforma ciutadana Caminem Junts, ha transcorregut sense cap incident remarcable, tot i que s'han escoltat constants crits demanant l'empresonament del candidat de Junts per Catalunya. Una de les portaveu de l'associació María Vázquez ha explicat que el que busquen és "poder conviure en pau", i de fet ha assegurat que "no és fàcil" mostrar la seva ideologia en una ciutat com Girona, on hi ha una majoria independentista. Vázquez ha destacat també el caràcter ciutadà de la manifestació. "Som gent normal del carrer. No som polítics", ha reblat.

Nova manifestació unionista a Girona. Aquest diumenge ha estat la plataforma ciutadana Caminem Junts la que ha congregat prop de 2.000 persones vingudes d'arreu de Catalunya. Aquest cop però, la marxa ha recorregut els principals carrers de la ciutat en un ambient festiu i amb multitud de banderes espanyoles i senyeres. La portaveu de la plataforma, María Vázquez, ha deixat clar que al darrere de l'associació no hi ha cap partit polític, i confessa que van decidir tirar endavant la iniciativa perquè estaven "farts de conviure en tensió".

La manifestació ha sortit des de la Plaça Constitució i ha baixat la Gran Via Jaume I on s'ha desplegat una gran pancarta on es llegia 'Espanya estima Catalunya' i que donava pas a la capçalera. Allà, una altra pancarta amb el lema 'Caminem Junts, respecte i convivència' liderava una marxa animada per la música i els càntics dels assistents.

Un dels més repetits ha estat per demanar l'empresonament del president Carles Puigdemont, tot i que també se n'han escoltat diversos contra els Mossos d'Esquadra. Per contra, els concentrats han elogiat l'acció tant de la Guàrdia Civil com de la policia espanyola.

La manifestació ha tombat per la Plaça Pompeu Fabra i s'ha aturat durant uns minuts davant de la seu de la Generalitat a Girona. Allà s'ha produït un primer moment de tensió entre manifestants, que recriminaven les pancartes que hi ha penjades en balcons on es demana la llibertat dels 'presos polítics'.

La tensió no ha anat a més i la marxa ha continuat fins a la Plaça Catalunya per acabar prop de les dues de la tarda a la Plaça del Vi de Girona, just davant de l'ajuntament, moment on s'ha produït el segon instant de tensió quan uns joves han tret diverses estelades des del balcó alhora que eren increpats pels manifestants.

Al final però, no s'han registrat incidents i la marxa ha acabat amb un discurs on s'ha lloat la figura del Rei, de la Guàrdia Civil i la policia espanyola. L'acte s'ha tancat amb la interpretació de l'himne espanyol.Ambient irrespirable

Tant María Vázquez com Sílvia Fuentes, l'altra organitzadora, han explicat que la manifestació és conseqüència de "l'ambient irrespirable" que s'ha produït arran de l'1 d'octubre i que "ha dividit clarament la societat gironina". "Sabem que hi ha familiars que no es parlen entre ells per aquest tema, i companys de feina que s'han distanciat", assegura Vázquez.

Per això, des de l'associació demanen "poder conviure amb normalitat" i "deixar de ser notícia" per temes polítics. "Que cadascú tingui la seva ideologia, però no em vull sentir malament per anar pel carrer dient que em sento catalana i espanyola".

Les dues portaveu han explicat que la idea de formar la plataforma sorgeix d'un grup de whatsapp entre diferents amics, units per aquest sentiment. "Tot plegat es va anar fent gros i al final hem fet aquest primer acte". Les dues s'han mostrat "sorpreses" amb la resposta a la seva convocatòria. "Hi ha gent de Manresa, Badalona, Tordera, de tot arreu. Això demostra que hi ha ganes de sortir al carrer", ha conclòs Vázquez.