El tràmit per canviar del nom de la plaça Constitució de Girona per plaça de l'1 d'octubre de 2017 s'ha aprovat en el ple municipal d'aquest dilluns amb els vots a favor de CiU (9 regidors), ERC-MES (4 regidors), PSC (4) i la CUP (4). Van votar-hi en contra de Ciutadans (2) i el PP (1). De fet, es tracta d'una proposta de CiU, ERC i CUP, que ara es traslladarà a la comissió del Nomenclàtor que es qui ho debatrà, votarà i traslladarà de nou al ple per la seva aprovació definitiva. Els socialistes van donar suport al trasllat de la proposta a aquesta comissió. La Comissió es reunirà durant el 2018.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, (CiU) va dir que es debatia d'urgència per un «clam popular» i perquè ningú se l'apropiés. Carles Ribas (CiU) va va dir que servirà per no obligar les agressions. Maria Mercè Roca (ERC) va dir que servirà de record i homenatge. Laia Pèlach (CUP) va esmentar el rebuig a la Constitució. Sílvia Paneque (PSC) va demanar que quedi clar que és el 2017 per no confondre's amb una altra data simbòlica franquista (L'1 d'octubre del 1936 Franco va ser nomenat cap del govern de l'Estat). Míriam Pujola (Cs) va dir que no hi ha necessitat i que és victimisme i electoralisme. Concepció Veray (PP) va assegurar que la majoria de gironins i catalans defensen els valors de la Constitució.

L'alcaldessa ja va anunciar la setmana passada que portaria al ple el canvi de nom de la plaça Constitució, i avui això s'ha fet efectiu. Ha estat a través d'una moció d'urgència, presentada conjuntament per CiU, ERC i la CUP. Un text que, com ha subratllat Madrenas, era necessari per fer palès quin és "el posicionament institucional del consistori", més enllà del procés que ja s'ha engegat a la Comissió del Nomenclàtor.

L'escrit explica que, després del referèndum, i tot i haver posat "damunt la taula del govern espanyol la necessitat de seguir dialogant", la resposta de l'Estat ha estat "l'empresonament i l'exili del govern i l'aplicació del 155". Per això, la moció demana donar suport a la proposta per canviar el nom a la plaça Constitució, i rebatejar-la com la de l'1 d'Octubre del 2017.

Fa uns dies, la plaça de la Constitució de Girona ja es va convertir -de forma simbòlica- en la nova plaça 1 d'octubre quan desenes de persones convocades pel CDR i la plataforma Girona Vota van organitzar un acte per empaperar la plaça i rebatejar-la.