El ple de l'Ajuntament de Salt i per implementar mecanismes que permetin la participació directa de tots els veïns, un terç dels quals, van argumentar, ara no tenen dret a vot. La moció, una iniciativa de l'Espai Antiracista, la van portar al ple els grups de Canviem Salt, PSC, ERC i IpS/CUP i es va aprovar amb els seus vots a favor (12), l'abstenció de CiU, els tres no adscrits del PDeCAT i l'edil de Cs (6) i amb els 2 vots en contra de PxC.

El debat va transcórrer amb aparent normalitat, només trencada a l'inici. Adama Boiro (membre de l'Espai Antiracista) es dirigia a la taula per començar la intervenció i defensar la moció quan l'edil de PxC, Sergi Fabri, va penjar una samarreta amb el lema «Primer els de casa» davant el lloc que ocupa al ple, la qual coa va generar rebombori a la sala. El batlle, Jordi Viñasi que, en tot cas, se l'havia de posar a sobre, cosa que va fer.

Passat aquest breu episodi, Boiro va procedir a llegir la moció aprovada després. Entre altres, l'Ajuntament reconeix «el dèficit democràtic que actualment 1 de cada 3 veïns i veïnes majors d'edat del municipi no tingui dret de vot i el biaix que això pot suposar per a la composició» del ple. S'instava així el Govern i el Parlament, i a les institucions de l'Estat a estudiar canvis en la legislació per garantir que els empadronats puguin votar i que ara no poden per diferents motius, com no tenir la nacionalitat. Mentrestant, l'Ajuntament es compromet a implementar mecanismes de participació directa «de tots els veïns» per «pal·liar» aquest dèficit, per exemple, en les consultes veïnals.

També es van aprovar mesures per «aïllar» de l'Ajuntament qualsevol «mostra de racisme o discriminació per raó d'origen, color de pell, nacionalitat o confessió religiosa», per exemple, introduint com a requisit per cedir un espai públic el compromís de l'organitzador de no difondre durant l'acte qualsevol actitud esmentada. Finalment, per «erradicar totes les formes de racisme institucional», el tercer punt era que l'Ajuntament facilités tots els tràmits per obtenir documents necessaris amb estrangeria i nacionalitat, entre algunes de les propostes.

El títol de la moció va generar pràcticament el consens de tots els grups. Només PxC va votar en contra, en considerar que «a Salt no hi ha racisme» i PxC «hi està en contra», que no hi ha hagut denúncies per racisme però sobretot per considerar que la moció anava contra ells. El regidor Fabri va argumentar que s'ha presentat després que ell es querellés contra tres membres de l'Espai Antiracista per incitació a l'odi, en considerar que l'entitat boicoteja sistemàticament els seus actes públics amb contramanifestacions on s'incita a l'odi contra ells.

El debat general va generar consens sobre el rebuig al racisme i a qualsevol forma de discriminació, sense entrar gairesa en el fons, i els que es van abstenir ho van fer trobar a faltar concrecions o en petits desacords, com la qüestió del vot que, recordava Jaume Torramadé (CiU), depèn de les relacions bilaterals entre estats, tot i compartir que hauria de poder votar tothom que visqui a Salt.