El defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente ha reclamat més implicació municipal per fer front a la problemàtica dels joves extutelats. «No pot ser que a un jove, quan arribi als 18 anys, se'l posi al carrer sense sostre i sense treball; això és il·lògic i inhumà», ha lamentat Ramon Llorente.

El defensor admet que, tot i que en el cas dels joves extutelats, la competència «explícita» sigui de la Generalitat, aquí totes les administracions han fet «deixadesa de les seves obligacions». Per això, reclama que des de l'Ajuntament es «pressioni» l'administració competent i, a més, s'impulsin aquelles mesures municipals que permetin atendre aquests nois (per exemple, amb més pisos socials). «No hem d'oblidar que aquesta és una problemàtica que es viu a la ciutat», subratlla Ramon Llorente.

El defensor, que s'ha reunit amb els treballadors socials del centre de la Misericòrdia, «on hi ha l'arrel del problema», també coincideix amb els educadors en què «cal invertir diners en educar els joves» quan són menors. «No serveix de res gastar-se milionades per no resoldre adequadament el problema de la reinserció de tota aquesta mainada a la societat», afirma.

D'altra banda, a la seva memòria del 2017, el defensor també en destaca una altra recomanació d'ofici: que l'Ajuntament destini més espais per als sensesostre. «Caldria cercar recursos per fer un nou centre d'acolliment, al marge de La Sopa, on puguin disposar de taquilles, sostre, dutxa i una mínima atenció», recull Ramon Llorente.

Per al defensor, La Sopa està «sobredimensionada» i l'espai de Les Sarraïnes, que s'ha obert aquest hivern perquè els indigents puguin anar-hi a dormir, és «clarament insuficient». «Aquest tema em preocupa; sé que hi ha persones de bon cor que miren d'ajudar els sensesostre, però qui realment ha d'ajudar-los són les administracions», subratlla Ramon Llorente.

I en aquest punt, el defensor de la ciutadania recorda que, fins i tot, s'ha entrevistat amb el Bisbat per demanar-li que conjuntament amb l'Ajuntament, «treballin per veure si hi ha locals que es puguin destinar a l'acolliment d'aquestes persones sensesostre».

Alerta pel consum de marihuana

D'altra banda, al document, el defensor de la ciutadania de Girona també fa incís en què cal que des del Servei de Promoció de la Salut s'impulsi «de manera efectiva» un programa de mesures alternatives al consum de cànnabis. Segons lamenta Llorente, cada vegada li arriben més problemes relacionats amb la tinença i consum de drogues en espais públics, sobretot entre adolescents de 14 i 18 anys.

Per això, insisteix que allò que cal és que l'Ajuntament «afronti aquesta problemàtica» perquè «preocupa, i molt» a les famílies d'aquests joves. I que des del Centre Jove de Salut s'impulsi un programa per posar-hi fre. «Desgraciadament, sancionar és molt fàcil; però en canvi, reeducar i redirigir la persona perquè surti d'aquest malson ens ha d'implicar a tots», ressalta.