Una conferència del doctor Marc Antoni Broggi, president del Comitè de Bioètica de Catalunya, ha obert avui la quarta edició del cicle "Reflexions sobre la vida i la mort" que organitzen el Departament de Salut a Girona i Mémora per a professionals dels serveis socials i de salut. L´objectiu del cicle és fomentar i integrar els conceptes de final de la vida en la pràctica diària dels professionals. L´important volum d´assistents en aquest cicle, any rere any, evidencia la consolidació de les jornades i l´interès que hi ha pel tema entre els professionals implicats en el final de la vida, apunten els organitzadors.

El cicle ha estat inaugurat avui amb la conferència inaugural "Per una mort apropiada" a càrrec de Marc Antoni Broggi, a l´Auditori Josep Irla de l´edifici de la Generalitat a Girona. El Dr. Broggi ha parlat de l´actitud bàsica que tenen i han de tenir les persones davant la mort, tant pacients, com acompanyants i professionals. Creu que davant d´un procés de malaltia, que assimila a un episodi difícil, cal fer un treball previ en la pròpia intimitat, amb la companyia més propera, amb l´ajuda del professional i en l´àmbit institucional.

Pel que fa al treball en la pròpia intimitat, Broggi assegura que cal fer un "treball de dol d´un mateix". Hi ha diversos aspectes que poden influir en el fet d´"assumir la finitud de la vida", com ara l´edat de la persona malalta, les circumstàncies o la preparació que ha fet cada individu per assumir la mort. També ha destacat que cal evitar "fer-se il·lusions excessives amb la medicina".

El Dr. Broggi ha posat en valor algunes de les virtuts que ha de tenir l´acompanyant del malalt, com ara la compassió, el coratge i el saber estar. En aquest sentit, ha opinat que els moments de sol·litud, no han de ser viscuts com un abandó.

La informació que rep el pacient és un altre dels temes controvertits dels quals ha parlat. Cal saber escoltar la persona, comunicar-s´hi i adaptar la informació al moment més adequat per donar-la. Pel doctor Broggi tot pacient ha d´estar informat, cal buscar la part bona del fet d´estar-ho: la informació pot assossegar de l´angoixa, possibilita saber què passarà en el demà, poder parlar amb familiars, elaborar un Document de Voluntats Anticipades, nomenar un representant... "Tota persona ha de disposar d´informació per apropiar-se de la realitat", ha sentenciat Broggi. Amb tot, ha reiterat que cal "personalitzar" la informació: gestionar-la segons la persona i segons el moment. Cal informar només d´allò que és segur, no de les especulacions.

En la part final de la conferència, Broggi ha assegurat que cal acceptar la voluntat del pacient, sempre i quan estigui capacitat, informat i no coaccionat, i evitar-li el patiment. En aquest sentit, ha assegurat que "cap idea, cap ideologia pot passar per sobre de l´eutanàsia o el suïcidi assistit".Tallers pràctics per a professionals

Com en altres edicions, el cicle constarà també de tallers pràctics que es duen a terme a l´Espai de Suport Mémora de Girona. El primer dels tallers, "Acompanyament emocional dels professionals", anirà a càrrec de Lola Cabrera, psicòloga especialitzada en dol i pèrdues i se celebrarà el 25 de maig. "Com prendre decisions ètiques en malalties avançades" serà el títol del segon taller, que tindrà lloc el 21 de juny i l´impartirà Cristina Lasmarias, directora adjunta de la Càtedra de Cures Pal·liatives Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.

El cicle es clourà el dia 18 d´octubre, amb una jornada que comptarà amb una nova conferència a càrrec del doctor Xavier Gómez Batiste, director de la Càtedra de Cures Pal·liatives Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, que portarà per títol "Societats cuidadores al segle XXI". Seguidament es durà a terme una taula rodona amb la participació de professionals i de ciutadans per debatre, des dels seus punts de vista, sobre el paper del cuidador al final de la vida. L´Auditori Josep Irla serà l´escenari, també, de la jornada de cloenda.