12 de juliol de 2018
12.07.2018

Mor Assumpció Nicolazzi, l'ànima de l'hotel Peninsular

Tenia 95 anys i era besneta del fundador de l'establiment del carrer Nou de Girona

12.07.2018 | 22:16
Assumpció Nicolazzi en una imatge d´arxiu

Girona és avui una mica més petita. O com a mínim, menys cosmopolita. Assumpció Nicolazzi, besnéta del fundador de l'Hotel Peninsular, un clàssic de l'hostaleria gironina, va morir ahir als 95 anys.

Poc podria pensar l'italià Pietro Nicolazzi, quan el 1853 va arribar a Girona per obrir-hi una fonda, que quan al cap de 165 anys la seva besneta morís, ho faria al capdavant de l'hotel, i que aquest continuaria encara en funcionament, ara en mans de la següent generació Nicolazzi.

Façana de l'Hotel Peninsular l'any 1927 - Fotografia Unal - CRDI Ajuntament de Girona

La vida de l'Assumpció Nicolazzi va estar sempre vinculada a l'hotel familiar, tot un referent gironí. Fins al punt que un dels primers records de la seva infantesa era quan els soldats republicans ja ho tenien tot a punt per cremar l'hotel, i només ho va impedir la presència, als soterranis de l'immoble, dels equips de transmissions. Uns soterranis on ella i la seva família s'amagaven durant els bombardejos.

L'Hotel Peninsular l'any 1957 - Fons Martí Massafont Costals - CRDI Ajuntament de Girona

Anys després, ja casada amb Juli Lara, va assumir la direcció de l'hotel. Però no es van conformar amb això, i també van impulsar el restaurant Rosaleda, van recuperar l'Arcada, van impulsar els premis Bertrana i van presidir l'Associació de Veïns del Carrer Nou. Com es veu, una vida dedicada íntegrament a Girona i a l'hostaleria, les seves dues passions fins al final. L'any 1989 va morir el seu marit i company en totes les empreses.

A més a més, va ser regidora de l'Ajuntament de Girona per CDC a començament de segle, i es va involucrar sempre en temes ciutadans. Entre altres coses, els darrers anys formava part del Consell Municipal de la Gent Gran i col·laborava amb la parròquia del Mercadal.

La regidora de CiU Assumpció Nicolazzi lliurant a Joaquim Nadal la vara d'alcalde en la presa de possessió de 1987 - CRDI Ajuntament de Girona - Fons Joaquim Nadal i Farreras

A Assumpció Nicolazzi li agradava explicar que pel Peninsular hi van passar molts famosos, i destacava el baró Von Thyssen als anys 30, el general francès Petain, La Pasionaria durant la guerra civil, Caterina Albert, els toreros Manolete i Juan Belmonte, actors i actrius com Fernando Fernán Gómez, Vicente Parra i Lola Herrera, el mateix Jordi Pujol, etc. Però sempre, sempre, li acabaven preguntant pel mite que els deixava tots petits: Ava Gardner, que s'hi va estar mentre rodava a Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Més informació