09 de octubre de 2018
09.10.2018
Diari de Girona

Madrenas sobre la sentència: «En cap cas volem acabar per via penal però aquí preval el dret a l'educació»

L'alcaldessa de Girona recorda que "la prioritat i el deure" de l'Ajuntament és "assegurar la igualtat d'oportunitats" dels alumnes

09.10.2018 | 13:06
Madrenas sobre la sentència: «En cap cas volem acabar per via penal però aquí preval el dret a l'educació»

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que no poden estar "contents" davant la sentència que condemna uns pares per no haver dut el fill a escola, perquè obrir la via penal no és desitjable "en cap cas". Ara bé, Madrenas també ha volgut posar de relleu que "la prioritat i el deure" de l'Ajuntament passa per "assegurar la igualtat d'oportunitats dels alumnes" i garantir-ne l'escolarització. "Aquests són drets que tenen els fills, i no els pares", ha afirmat, en referència al fet que el menor va deixar d'assistir reiteradament a classe durant quatre cursos. Madrenas ha dit que derivar casos com aquests a la justícia només es fa quan no hi ha solució. "Una condemna no ens agrada, però sí que la sentència servirà d'exemple per explicar que, davant casos similars, això no s'acceptarà ni es tolerarà", ha afirmat.

La sentència del Jutjat Penal 3 de Girona condemna els pares a pagar una multa de 1.080 euros per no haver dut el seu fill a escola durant quatre cursos. El menor estudiava primer al col·legi Sagrada Família, i després al de la Font de la Pólvora. Entre els anys 2012 i 2016, va deixar d'assistir a classe regularment (de fet, la seva taxa d'absentisme per curs es va moure en percentatges que van del 60 al 91%).

El jutjat condemna els pares per un delicte d'abandonament de família. La sentència, a més, descarta que la malaltia cardíaca que patia el nen fos motiu per justificar aquestes absències reiterades.

El cas d'aquest menor es va tractar, precisament, a la Comissió d'Absentisme de Girona. Nascuda a finals del 2009, la formen tècnics de l'Ajuntament de Girona i de la Generalitat.

L'alcaldessa Marta Madrenas ha assegurat que la sentència, en el fons, no els agrada. "No puc dir que estiguem contents, perquè en cap cas voldríem acabar per la via penal", ha dit Madrenas, en referència a la condemna.

L'alcaldessa, però, sí que ha volgut deixar clar que, davant dels casos d'absentisme, "la prioritat" tant per a qualsevol administració com per "al global de la societat" passa per assegurar "la igualtat d'oportunitats i l'escolarització". "I aquests són drets que tenen els nens i no els seus pares, i estem obligats a respectar-los", ha dit.

Set o vuit més

Marta Madrenas ha recordat que, lamentablement, el cas d'aquest menor no és l'únic que ha anat a parar a la via judicial. "Hem hagut de prendre aquesta decisió en set o vuit casos més que també eren molt greus; però anar a judici no és una eina útil i, a més, és lenta", ha dit l'alcaldessa, en referència al fet que, malauradament, l'alumne ja ha perdut els cursos.

L'alcaldessa, però, sí que ha dit que aquesta primera condemna servirà d'exemple per a d'altres casos posteriors. "És l'única cosa positiva", ha precisat. "Demostra que hi ha conseqüències per a aquelles persones que no respecten els drets dels nostres nens i joves, perquè la igualtat d'oportunitats és bàsica per a una societat de progrés", ha afegit Madrenas.

Un model que funciona

L'alcaldessa també ha volgut posar de relleu la tasca feta fins ara per la Comissió d'Absentisme de Girona (que precisament, es reunirà dilluns vinent). Segons ha subratllat l'alcaldessa, la tasca que porta a terme per fer aflorar casos d'absentisme fa que sigui "un model i un exemple arreu de Catalunya". "Quants més n'aflorin millor, perquè vol dir també que hi podrem actuar", ha precisat Madrenas.

Segons les darreres dades –corresponents a la memòria del 2017- la Comissió d'Absentisme tenia oberts disset casos a la ciutat en procediment de sanció administrativa. Tots ells es van enviar a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat, que és qui haurà de resoldre si imposa o no multa.

Es tracta de casos en què l'alumne ha deixat d'anar a classe de manera regular (més d'un 25% d'absències durant un mes) o bé crònica (quan aquest percentatge supera el 75%). És aleshores quan s'activa el protocol d'actuació impulsat per la Comissió d'Absentisme, que posa en contacte tècnics i famílies amb l'objectiu de revertir la situació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook