La presència de Jordi Pujol va ser molt comentada ahir a la inauguració de l'exposició Damià Escuder. Totes les vides, un acte tradicional de les fires i festes que va plegar la Girona política i cultural a la sala gran del Museu d'Història de la Ciutat.

Acompanyat de la seva esposa, Marta Ferrusola, l'expresident va comentar, preguntat pel Diari de Girona, que Damià Escuder «era un profeta que predicava com havien de ser les coses, i també feia la crítica als polítics». «A mi em va donar ànims, i també em va fer alguna crítica. Va ser un bon predicador».

Pujol, que havia compartit amb Damià Escuder l'experiència de la presó i la tortura, encara que no van coincidir en els centres de càstig, va voler ser present a la inauguració perquè Escuder «va estar sempre al servei de causes justes, entre elles la de Catalunya, i quan hi havia una injustícia, ell sempre es mobilitzava».

Josep Tarrés, Pia Crozet, Joan Pluma, Anna Pagans, Joan Domènech, Joan Escuder, Maria Capellas, Ester Costa, Pep Camps, Narcís Selles, Carme Renedo, Lluís Bosch-Martí, Enric Ansesa i moltes altres personalitats van conjurar-se contra la pluja i van aportar calidesa a l'acte, també Francesc Cayuela, que des de la presidència del GEiEG ha impulsat els diferents actes de reconeixement a la figura de Damià Escuder (1934-2011).

Una figura gens ordinària

Marta Madrenas, l'alcaldessa, es va sumar a un «homenatge a una figura gens ordinària», la de Damià Escuder, a qui ara es ret aquest tribut en forma d'exposició «excepcional» i que «aporta un relat contundent i exquisit».

Per Madrenas, Escuder va ser un home que «va superar la por en aquell franquisme tan brutal de penes de mort, i li hem d'estar eternament agraïts».

La historiadora de l'art i professora de la UdG Lluïsa Faxedas, comissària de la mostra, va recordar que Escuder tenia «una personalitat heterodoxa» i va dir que, precisament, l'exposició intenta recollir «totes les vides» de l'artista sarrianenc.

«Avui els humans ja no vivim una sola vida, sinó diverses vides, com va fer Damià, per a uns un boig, per a d'altres, un geni».

Un Damià escuder a qui es presenta com un home vinculat al món hippie i underground, cristià catòlic compromès amb el seu temps i amb el país, implicat en política, torturat i empresonat, condemnat per rebel·lió militar i fins i tot amnistiat.

L'exposició mostra fins al març de 2019 moltes de les pintures que va fer Damià Escuder, a més de documents i objectes personals, i inclou un cicle de conferències i una taula rodona. El catàleg es presentarà el 23 de febrer.

Sílvia Planas, directora del Museu d'Història, va agrair a Maria Capellas, vídua de Damià Escuder, la cessió de l'obra pictòrica per muntar l'exposició, des de «l'amor incondicional».