Ahir al vespre va començar l'extracció de mostres de l'asfaltatge del carrer de Barcelona, a la ciutat de Girona, per comprovar quina és la quantitat d'amiant que hi ha. Els treballs, que duraran tres dies i es faran de set de la tarda a onze de la nit per reduir les afectacions al trànsit, serviran per extreure mostres de vint punts del carrer. També s'inspeccionaran la ronda de Ferran Puig i la plaça del Marquès de Camps.

El regidor d'Urbanisme, Joan Alcalà, va calcular que els resultats estaran disponibles en un mes i que a partir d'aquí l'Ajuntament decidirà quines actuacions cal dur a terme. En el «pitjor dels casos», va assenyalar, l'amiant estarà escampat per tot el tram del carrer, però també podria ser que estigués concentrat només en determinades zones.

Detectat l'any 2009

L'amiant es va detectar al carrer de Barcelona l'any 2009, quan l'Ajuntament en va voler fer un reasfaltatge. Des de llavors, però, mai s'ha estudiat quina quantitat n'hi ha i quina és la seva distribució. Ara, aquests treballs serviran per identificar el contingut i la quantitat d'amiant que hi ha a cada mostra, la profunditat de l'amiant respecte la calçada i el gruix de les capes d'asfalt que continguin aquest material, molt comú en l'asfaltatge de fa unes dècades però que pot ser potencialment perillós per a la salut.

Alcalà va explicar que els treballs d'extracció de les mostres s'estan portant a terme amb totes les precaucions possibles i amb mesures de seguretat molt estrictes per evitar aixecar pols, que és el que podria ser més perillós. Per això, els treballadors van equipats amb un vestit especial i treballen sota una cobertura per evitar la pols. A més, també utilitzen un producte específic per a tractar-la en cas que es generi.

L'Ajuntament de Girona ha adjudicat els treballs a l'empresa Germans Cañet Xirgu per un import d'11.028,36 euros.