Continua el degoteig de comerços emblemàtics i centenaris de la ciutat de Girona que tanquen les seves portes. En els pròxims dies, tres establiments abaixaran la persiana definitivament. Es tracta dels magatzems Puig Giralt i la Cristalleria Sala, situats a la plaça Catalunya, així com la Ferreteria Puig de la carretera Barcelona.

«Tancar la botiga és un moment molt trist, et venen al cap molts records viscuts en aquestes quatre parets», explica Narcís Arbossé, propietari de Puig Giralt. La botiga especialitzada en confeccions d'home i dona va celebrar el passat 12 de novembre 76 anys de trajectòria. I aquí es planten. L'establiment tancarà el pròxim 30 de novembre. «Els nostres dos fills treballen en altres sectors i no volen continuar amb el negoci, i nosaltres ens jubilem», explica Arbossé, qui juntament amb la seva dona, la Maria Riu, porten actualment el negoci.

Amb una llarga tradició familiar de comerciants, Narcís Puig Giralt, avi de l'actual propietari, va llogar i més tard comprar el 1942 un establiment a l'antiga Rambla Verdaguer, actual plaça Catalunya número 4 de Girona. En aquest local antigament s'hi havia trobat la Sastreria Mateu. És a partir del 1942, quan el local passar a ser una botiga tèxtil sota el nom de Magatzems Puig Giralt.

La botiga va començar venent peces de roba a metres i va incorporar més tard la venda d'articles de confecció, convertint-se en la segona botiga de Girona en oferir aquest tipus de roba fabricada. El comerç també es va fer famós per la seva intensa campanya publicitària amb criteris renovadors i avançats. «El meu avi va proposar al diari Los Sitios -ara Diari de Girona- publicar un anunci de la botiga en color i que ocupés tota la contraportada, una autèntica innovació en aquella època quan tot era en blanc i negre», explica Arbossé. Finalment, es va publicar l'anunci amb les lletres Puig Giralt de color vermell. «I des d'aquell dia, la capçalera del diari es va començar a fer amb aquest color», apunta Arbossé. Dels seus avis, el negoci va passar a mans dels seus pares, la Paulina Puig i en Robert Arbossé; i el 1984 agafa les regnes en Narcís. Ara el relleu generacional es trenca i la botiga abaixa la persiana.

Tancat per jubilació

Igual passarà properament a la botiga Cristalleria Sala, regentada per Marta Avelli Sala. Aquest establiment, situat sota les voltes de la plaça Catalunya de Girona, va obrir les seves portes el 1942. Després de 76 anys de trajectòria, el negoci tanca per jubilació. L'establiment va començar venent copes, gots, pots de vidre per salar, ampolles i porrons, d'aquí el nom de «cristalleria». Amb els anys la botiga ha anat incorporant nous articles, sempre relacionats amb la llar, i especialment amb la cuina.

Una de les anècdotes que recorden des de l'establiment són les múltiples vegades que la botiga s'ha inundat per la crescuda del riu Onyar. «Els anys 80, la botiga va arribar a estar coberta per 1,90 metres d'aigua. La solidaritat dels nostres clients va ser molt important. Durant un mes venien a ajudar-nos a netejar els articles que estaven bruts de fang», expliquen.

Ferretaria Puig deixa la ciutat de Girona

Pel que fa a la Ferreteria Puig de la carretera Barcelona, tancarà les portes el 31 de desembre. Actualment, al local, d'uns mil metres quadrats, que també té una entrada al carrer Juli Garreta, ja té tots els productes a la venda a preu reduït perquè s'està liquidant tot l'estoc de bricolatge, jardineria i ferreteria domèstica.

El grup ferreter tancarà així la seva etapa a la ciutat i centralitzarà les seves operacions en la nau de Fornells de la Selva. Amb uns 150 anys d'història, l'empresa havia tingut una botiga al carrer Ciutadans i a la Rambla. També una nau industrial al sector sud de la carretera Barcelona, a tocar de la Simón. També havien tingut un un garatge al carrer Sant Joan Baptista la Salle. El Grup Puig és una empresa fundada el 1869 per Josep Puig Corominola i ha anat passant de generació en generació.