La Policia Municipal de Girona ha denunciat 1.211 persones per tinença i consum de drogues a la via pública entre el gener i el 7 de desembre.

Es tracta d'un 6,8% més de sancions que tot l'any passat, quan se'n van imposar 1.134.

El cap del cos, l'inspector Joan Jou destaca que entre les prioritats de la Policia Municipal hi ha la lluita contra l'incivisme. I de fet, per multes de la Llei Orgànica 4/2015, de Protecció de la Seguretat Ciutadana, el cos n'ha imposades fins a 1.678.

La majoria (1.211) per tinença i consum de drogues. Les substàncies estupefaents més consumides són la marihuana i l'haixix. I a qui més enxampen els municipals de Girona són joves. La Unitat Canina és molt efectiva en aquests casos, ha explicat el cap de la Policia de Girona, ja que a l'hora de discriminar que porta droga al cim, és molt més eficaç ja que l'animal marca qui en porta.

Per altra banda, enguany, com ha dit l'inspector s'ha creat un grup específic per lluitar contra l'incivisme i sobretot, per aquests casos de possessió i consum de drogues. Està format per quatre agents i la seva tasca és imposar les denúncies per incivilitat.

Durant aquest 2018, la Policia Municipal de Girona ha rebut 53.000 requeriments entre gener i 7 de desembre. I d'aquestes 29.000 han derivat amb intervenció policial. La majoria de l'activitat d'aquest cos és per problemes de trànsit i policia administrativa.

1.000 denúncies per l'ús del mòbil al volant

El tema de la circulació, el cap de la Policia ha explicat que entre les prioritats hi ha atacar el problema de l'accidentalitat i que per aquest motiu, per exemple, l'any passat es va crear el vehicle de paisà que persegueix l'ús del mòbil al volant. Ja que la distracció és la primera causa d'accident a Girona. Amb aquest vehicle, s'han denunciat a 1.000 conductors.

Pel que fa a l'excés de velocitat, la policia en 27.000 controls ha posat 890 denúncies, les quals s'han interposat amb l'ús del radar mòbil.

I una de les altres causes d'accident, és que el conductor va sota l'efecte de les begudes alcohòliques. I dels 5.500 controls fets pels agents locals, 270 han acabat denunciats per donar positiu.

A la ciutat han pujat el nombre d'accidents, fins a 7 de desembre, n'hi ha hagut 1.480 i l'any passat, tot el 2017, fins a 1.440. Joan Jou diu que "hi estan a sobre però és complicat" però reconeix que les dades en comparació a altres ciutats, és positiu. Amb tot però la dada dels sinistres mortals és negativa, ja que s'ha passat d'un l'any passat, a quatre d'enguany. I és que la mort d'una dona en caure del bus finalment, la investigació ha conclòs que va ser un atropellament accidental. I per tant, hi ha hagut quatre morts, el més recent d'aquest diumenge.

En temes de trànsit, també preocupa molt tant a la Policia Local com a l'ajuntament que hi hagi civisme i per això s'han perseguit conductes com ara: l'estacionament de vehicles sobre la vorera (700 denúncies), en passos de vianants (250 denúncies) o en places de mobilitat reduïda (750 denúncies), uns fets que són denunciables perquè incompleixen la normativa.

890 denúncies a ciclistes

Un tema que va generar polèmica els primers mesos d'aplicació, són les sancions a ciclistes. Els quals circulen per la vorera quan ho tenen prohibit. El cap de la Policia Local assegura que el nombre de multes s'ha anat estancat i que s'han imposat fins a 7 de desembre, fins a 890 denúncies.

En l'àmbit de la policia administrativa, la policia de Girona té molt clar, diu el seu cap, que "la gent s'ha de sentir bé al domicili i els 50 metres al voltant seu". I això es tradueix en el fet que la gent no vol, diu el policia, excrements de gossos al voltant de casa, tampoc vol trobar-se gent consumint droga o fent botellón, molèsties per soroll, etc.

Per aquest motiu, la Policia local ha aixecat un 11% més d'actes aquest any per l'ordenança de civisme, assolint les 1.800. Aquí hi entren les de consum i tinença de drogues però també, per tinença d'animals (380 actes); sorolls (200), terrasses (50) entre altres. I Joan Jou diu que de cara a l'any vinent seguiran amb aquesta política policial i amb l'aposta per la policia de "proximitat".

En temes de seguretat, la Policia Municipal ha rebut 4.700 trucades al llarg d'aquests mesos. I recorda que una de les mesures que els funciona és la lluita contra els furts en un dispositiu on tenen molt a dir els comerciants. Aquest s'ha aplicat a la zona de l'Eixample i el Barri Vell així com a l'Eix Comercial de Sant Narcís. I assegura des de principis d'any han rebut 350 denúncies i s'han detingut / investigat més de 200 persones. Assegura que perquè tingui èxit és molt important la comunicació i la facilitat que se'ls ha donat als comerciants, ja que se'ls recull la denúncia in situ i a més tenen línia directa amb la policia.

Poden jubilar-se 24 policies

L'avançament d'edat de jubilació pot deixar la plantilla del cos amb uns 24 agents menys i Madrenas acusa el Govern espanyol d'haver aprovat el decret "d'esquena als ajuntaments".

A partir del 2 de gener, els agents que hagin treballat 35 anys i sis mesos en una policia local podran jubilar-se a 59 anys. Aquesta mesura suposarà que moltes de les policies locals gironines, que estan envellides, es trobin que si no es fan noves convocatòries, quedin amb menys efectius.

L'alcaldessa ha denunciat la situació, tot i que ha assegurat que entenc perfectament la situació que la gent es vulgui jubilar. I ha afegit que la plantilla actual està formada en 141 persones i que 24 podrien acollir-se a la mesura.

Segons la seva opinió, el decret s'ha aprovat però als ajuntaments això els suposarà problemes i per això "parlarem amb l'Associació Catalana de Municipals per veure com s'entoma" perquè això, diu aquesta, no només els suposarà una baixa de gent sinó que amb aquesta mesura de l'avanç de la jubilació, a l'ajuntament se'ls "incrementa les quotes de la Seguretat Social Això diu l'alcaldessa "no té cap sentit, el mínim és que ens dotessin de més recursos".