Més d'un miler de veïns han participat en les activitats organitzades envers la convivència intercultural a Salt. Durant l'últim any s'han desenvolupat diferents accions encaminades a millorar les relacions positives entre els habitants de la vila. És el cas del Salt Obert per Vacances, que ofereix una programació d'activitats de lleure durant les tres primeres setmanes de juliol; dels tornejos esportius en xarxa, dirigits a infants i joves; de les activitats familiars en el marc de la programació de l'Ateneu Popular Coma Cros; d'un circuit de Jocs Gegants en el marc del Mercat d'Intercanvi de les AMPES, entre altres.

Ara, Salt ha reforçat el seu compromís per la convivència intercultural firmant la renovació de l'Espai de Relació Institucional (ERI). L'alcalde Jordi Viñas, el sub-director general de la Fundació Bancària la Caixa Marc Simón i representants de la Generalitat, del Consorci de Benestar Social Gironès-Salt i de diferents entitats socials han signat aquest matí l'acta de renovació, que inclou un acord per reforçar el compromís per la convivència intercultural a la vila. Així, les entitats signants es comprometen a continuar treballant de forma col·laborativa i garantir la sostenibilitat del procés que es porta a terme en el del Pla comunitari d'Infants, Joves i Famílies de Salt per tal d'impulsar la cohesió social i la convivència a partir de l'acció comunitària.

Una cinquantena de professionals de l'administració i d'entitats socials dels àmbits de la salut, l'educació, la participació i l'acció social col·laboren de forma directa en aquest procés comunitari amb els veïns i veïnes de Salt, aportant l'expertesa que permet desplegar el Pla comunitari, segons ha destacat el regidor d'Acció Social i Habitatge, Ferran Burch. A més dels representants institucionals, també han assistit a l'acte tècnics responsables de les àrees i departaments més afins al desenvolupament del Pla Comunitari, com ara Educació, Salut, Benestar Social i Famílies, i Immigració. També hi ha hagut representació de la Universitat de Girona, malgrat que, de moment, encara no hi ha una vinculació directa entre aquesta institució educativa i el Pla Comunitari.

L'Espai de Relació Institucional

Aquest acord establert en el marc de l'Espai de Relació Institucional i firmat avui a la Coma Cros forma part del Projecte ICI, desplegat per l'Obra Social la Caixa a un total de 36 territoris de 31 municipis diferents de tot Espanya. Aquest programa es desenvolupa en municipis amb una elevada diversitat cultural amb l'objectiu de fomentar les relacions interculturals, afavorir la cohesió social i promoure l'apoderament de la societat en pro de la convivència i el desenvolupament comunitari.

Els Espais de Relació Institucional donen suport i sostenibilitat als processos comunitaris i faciliten la col·laboració, la complementarietat i les sinergies entre els diferents recursos implicats, entre els quals hi ha administracions, institucions i la ciutadania, per tal d'oferir una millor resposta a les necessitats del territori. En el cas de Salt hi participa l'ajuntament, la Generalitat, el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt, l'obra social de Caixabank i les entitats socials Fundació SER.GI, Vincle, Fundación Atenea, Caritas, Fundació Ramon Noguera i el Casal dels Infants.