Picabaralla entre la regidora de Drets socials de Girona, Eva Palau, i el responsable de l'Espai LGTBI, Jordi Mota, pel trasllat obligat del local que tenen ara mateix al número 18 del carrer Nou del Teatre, a tocar de la plaça del Pallol. Les obres imminents a l'antic Cinema Modern per convertir-lo en un equipament d'arts i creació afecten de ple l'actual seu de l'Espai LGTBI, gestionada per la Comissió Unitària 28 de Juny de Girona i, per tant, s'ha de buscar un nou emplaçament.

Hi ha acord entre les dues parts, almenys fins ara, sobre el futur lloc on s'ubicarà l'Espai. Es tracta d'un local al carrer Torín, al barri Devesa-Güell. És una finca de propietat municipal que, no obstant, necessita obres i no es preveu que s'hi puguin traslladar fins, aproximadament, d'aquí a un any, perquè s'hi han de fer treballs de rehabilitació.

El local provisional

El conflicte arrenca en el local provisional on s'han d'ubicar ara que han de marxar del carrer Nou del Teatre i abans no es puguin traslladar al carrer Torín. Semblava que les dues parts estaven d'acord en un mateix emplaçament, situat a poca distància de la seu actual. Està al carrer Sant Josep, al Barri Vell, i s'hi podria entrar per fer-hi activitats pràcticament d'immediat.

El problema neix arran del pagament del lloguer de la finca. Inicialment s'havia parlat d'una quantitat, però hi faltava l'IVA. Això ha fet pujar un xic el preu mensual. Segons el representant del col·lectiu, el consistori vol pagar el lloguer a través seu i obligar-lo a donar-se d'alta per pagar l'IAE i fer la declaració de la renda. Mota assegura que no està disposat a passar per aquí i dona per «trencades» les relacions amb l'Ajuntament. Malgrat això, podria haver-hi una nova reunió en els propers dies.

Des de l'Ajuntament, però, expliquen que, amb aquest sistema, l'entitat no haurà d'acabar pagant res del local i, a més a més, podrà recuperar l'IVA. També, que podrà disposar ja d'un local sense haver de fer altres tramitacions burocràtiques. No obstant, demanen a l'Espai que es registri correctament per tal de poder signar un conveni per a l'acord. Palau lamenta que el president de la Comissió Unitària faci «des de l'estiu» que no assisteix a cap reunió amb l'Ajuntament, malgrat ser el vicepresident del Consell Municipal LGTBI de Girona i president de la Comissió Unitària 28 de Juny de Girona. En tot plegat hi veu un possible «interés electoralista». Jordi Mota és un dels signants del manifest en suport de Guanyem Girona.

La picabaralla s'ha arribat a fer visible a les xarxes socials. A Twitter, Mota ha escrit: «Ho han aconseguit. L'Espai LGTBI de Girona deixarà d'existir el mes que ve». I Palau li ha respost: «Això és mentida i ho sabeu. Amb aquest estil de fer política no m'hi trobareu. Hi ha un nou local buscat i pagat per l'Ajuntament».

Disparitat dins del col·lectiu

De fet, dins del col·lectiu LGTBI hi ha disparitat d'opinions, segons ha pogut saber aquest diari. Hi ha persones que lamenten que en algunes decisions no es tingui en compte tot el col·lectiu.

El local del carrer Nou del Teatre es va inaugurar el juny de l'any 2016 i ara mateix ja tenia degoters pel mal estat de l'estructura, a tocar de l'antic Cinema Modern. L'Ajuntament de Girona va adjudicar a finals del mes de gener les obres de la primera fase de rehabilitació del Cinema Modern a l'empresa Osg Serveis Grup SLU per 1,8 milions d'euros.

Aquests primers treballs, que està previst que durin un any i mig, se centraran en la rehabilitació de la tercera planta de l'edifici, on s'ubicaran les oficines de gestió del centre, a més d'una sala plató (d'uns 70 metres quadrats), un laboratori polivalent i sales de reunions.