El vicealcalde i regidor de Sostenibilitat de Girona, Eduard Berloso, ha retret als escombriaires haver hagut de negociar l'acord per posar fi a la vaga "sota la pressió del temps", conscients que aquest mateix dissabte s'inaugura la 64a edició de la mostra 'Temps de Flors'.

Berloso també ha lamentat que, precisament, la plantilla de Girona + Neta aprofiti la proximitat de l'esdeveniment -perquè no és la primera vegada que passa- per escalar la intensitat de les reivindicacions. Tot i això, el vicealcalde creu que s'ha tancat "un molt bon acord" per als treballadors, que de retruc desencalla el nou conveni col·lectiu (que tindrà vigència fins a finals del 2020). Ara, l'acord haurà de ratificar-se al ple, però això ja es farà amb el consistori que surti de les municipals.

Eduard Berloso ha recordat que les negociacions per al nou conveni col·lectiu de Girona + Neta feia mesos que duraven entre direcció i comitè. De fet, la vigència de l'anterior va acabar-se a finals d'any, i durant aquest temps les converses s'havien fet entre les dues parts. El consistori (que té el 25% de l'empresa mixta) hi va intervenir ara fa poc, quan ja hi havia convocada la vaga indefinida.

El vicealcalde ha dit que els hauria agradat que les converses s'haguessin fet "sense la pressió del temps", en referència al fet que l'aturada es va convocar a les portes del 'Girona, Temps de Flors' (la mostra de muntatges que cada any atreu milers de visitants a la ciutat). "Però l'estil de negociació que té la plantilla és apurar fins a les darreres dates", ha lamentat Berloso, recordant que no era el primer cop que això passava.

El vicealcalde també ha rebutjat les crítiques d'altres partits, acusant l'equip de govern d'haver intervingut tard en el conflicte. "Com a govern gestionem diner públic, i això suposa un plus de responsabilitat afegida", ha afirmat Eduard Berloso.

Més enllà d'això, però, el regidor de Sostenibilitat també creu que s'ha tancat "un molt bon acord", que ara es plasmarà en el nou conveni col·lectiu. Berloso ha dit que l'increment lineal de sous del 5% en dos anys -ells partien d'un 4%- i el plus que percebran els operaris que netegen els carrers són millores que corresponien "per justícia".

El nou conveni, per ple

El nou conveni col·lectiu de Girona + Neta, que recollirà aquests increments salarials, ara haurà de passar per ple. Tot i que dilluns vinent hi ha convocat el darrer del mandat, aquest punt no serà a l'ordre del dia (perquè el temps no ho permet) i ja l'haurà d'aprovar el nou consistori que surti de les urnes. El nou conveni tindrà vigència fins a finals del 2020.

Ara, un cop s'ha aixecat la vaga, durant les properes hores es farà una neteja intensiva perquè demà a les sis del matí tots els carrers de Girona estiguin nets i sense escombraries. Això obligarà a mobilitzar més personal de Girona + Neta, però aquest punt també s'ha recollit al pacte que han signat comitè i direcció (i que s'ha rubricat ja entrada la matinada).

Berloso ha dit també que, mentre ha durat el conflicte, els preocupava "l'angoixa" que la vaga ha suposat als gironins. "No estem acostumats a veure abocaments per la ciutat", ha conclòs el vicealcalde.

La versió dels treballadors

L'acord al qual s'ha arribat contempla que la plantilla de l'empresa mixta Girona + Neta tindrà un augment salarial del 2,25% aquest any i del 2,75% l'any vinent. A més a més, els 114 peons i peons especialistes que hi ha a veuran incrementat el seu complement per ser una categoria amb major esforç físic, ja que passarà dels 50 euros mensuals als cent euros. Aquest augment s'anirà implementant en tres anys. Un 25% es farà el primer any, un 25% més el segon any i el 50% restant en la tercera anualitat.

També hi ha millores a nivell social. Entre aquestes destaquen l'admissió de les jubilacions paricals anticipades si es compleixen un seguit de requisits com ara portar vint anys a l'empresa. També hi ha modificacions que afecten a les promocions internes, als períodes en què es poden fer vacances i aspectes vinculats a la conciliació familiar. A més, a partir del proper contracte, per a les revisions ja no es tindrà en compte l'IPC estatal, sinó l'IPC català. Es tracta d'una petició feta expressament pel comitè, segons han ressaltat.

El president del comitè d'empresa, Carles Casellas, ha volgut agrair al servei de mediació la seva tasca, que s'ha allargat durant dues jornaes maratonianes. També ha agraït als ciutadans «la comprensió» que han tingut per les molèsties causades per la vaga. I ha volgut deixar clar que ells no havien buscat fer coincidir les protestes amb Temps de Flors o les eleccions. Ha recordat que per renovar el conveni calia denunciar-lo abans d'acabar l'any i que així ho van fer i que aleshores van iniciar reunions setmanals amb l'empresa, a partir del gener. Al seu parer, en quatre mesos n'hi havia més que suficient per haver arribat a un acord.