Voluntaris i membres de l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) van participar ahir al matí en una nova jornada del denominat projecte Rius (iniciativa de l'Associació Hàbitats que vol estimular la participació activa de la societat en la conservació dels rius), que servia per avaluar l'estat de la fauna i flora de l'Onyar en el tram que passa per Girona, i van aprofitar per extreure grans quantitats d'una planta aquàtica invasora que rep el nom de Ludwigia peploides.

Aquesta planta provoca la reducció de l'oxigen allà on creix i ofega la vegetació natural. Ha arribat als rius gironins, probablement, procedent dels aquaris domèstics. Està colonitzant parts de l'Onyar i del Ter i d'altres conques. Una de les poques maneres de combatre-hi és amb l'extracció manual i s'ha d'anar fent consecutivament per anar-ne reduint la presència. Si queda un petit branquilló o una petita fulla pot anar riu avall, tornar a colonitzar i seguir expandint-se, segons va explicar ahir un dels membres de l'entitat naturalista, Adrià Compte. En molt pocs minuts, els activistes van omplir tres bosses d'escombraries de mida industrial.

En els anteriors mostrejos, l'Associació ja havia explicat que el riu ofereix un estat ecològic «deficient» amb una alta presència de matèria orgànica, baixa densitat d'espècies, prèsencia d'espècies invasores i una gran quantitat de deixalles.

Per exemple, Compte va explicar que havien trobat moltes gambússies, un peix americà introduït en el seu moment per lluitar contra els mosquits. El fet que hi siguin, ha provocat que hi hagi pocs macroinvertebrats. Només es va trobar alguna larva de libèl·lula.

En canvi, la presència d'ocells és bastant destacada. A banda dels tradicionals ànecs collverd, i gavians, van albirar un blauet, diverses polles d'aigua i una cuereta torrentera. I van sentir un rossinyol bord, habitual de la zona, un pit-roig, i diverses gralles.

Els voluntaris també van aprofitar la baixada al riu per extreure moltes deixalles.

En tractar-se d'un tram fluvial enmig d'una ciutat, amb ponts molt transitats per vianants, els membres de l'entitat van trobar-se amb moltes palletes de plàstic, culleres de menjar gelats, pals de remenar cafès i objectes que provenen de depuradores com compreses i tovalloletes higièniques que la gent segueix llançant al lavabo, malgrat les múltiples campanyes perquè es llencin a les escombraries.

L'objectiu de la jornada, a més de recollir dades de l'estat ecològic de l'Onyar per al projecte Rius, era sensibilitzar de la importància dels rius i la necessitat de tenir-ne cura.

«Volem que la gent ens vegi i pregunti què fem i per què ho fem», ha conclòs Compte.