L'Ajuntament de Girona permetrà pagar els impostos i les taxes fraccionadament durant deu mesos. La tinent d'alcaldia d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha explicat que a partir de l'any vinent s'oferirà un pla personalitzat de pagament on el ciutadà podria apuntar-s'hi i que servirà per, un cop sumats tots els impostos i taxes (per exemple l'IBI, vehicles o mascotes), anar-ho pagant durant deu mesos, de gener a octubre.

"Amb aquesta mesura ens volem adaptar millor a les condicions dels gironins i les gironines, que poden ser molt canviants, i nosaltres també hem de poder ser àgils per flexibilitzar aquests pagaments", ha assenyalat la regidora. Aquesta iniciativa se suma a la que es va iniciar fa alguns anys de pagament fraccionat en tres períodes de l'IBI, que ha tingut una bona acollida per part de la ciutadania.

Aquest fraccionament s'aplica només en el cas de rebuts domiciliats, que representen un 67,10% del total de 79.815 rebuts de l'IBI que hi ha a la ciutat. Els rebuts domiciliats i fraccionats en tres pagaments suposen el 45% del total de rebuts d'IBI a la ciutat (35.730 rebuts).

Un altre punt important del nou text serà l'actualització dels imports de taxes i impostos. S'ha previst un augment general d'un 1% a les taxes, d'un 2,8% de l'IBI, d'un 0,25% a l'ICIO, d'un 5% en les plusvàlues i d'un 5% en l'IAE, "unes xifres que -segons la regidora- s'adapten al context econòmic per millorar els ingressos de les arques públiques".

"En set dels últims vuit anys hem congelat taxes i impostos, prioritzant la millora en la gestió municipal com a mètode per finançar els nous serveis i projectes. Però aquest any estem obligats a fer aquest augment, i així ho han entès també la resta de grups, per poder mantenir la qualitat dels serveis i el nivell inversor, així com les millores laborals pactades amb el personal municipal", ha afegit Planas.

Les noves ordenances introduiran també noves bonificacions i exempcions que s'afegiran a les que hi havia fins ara, com la bonificació del 15% per a persones usuàries dels contenidors intel·ligents de recollida selectiva de residus; l'exempció de taxes per a fires i mostres que promocionin els productes amb denominació d'origen; l'exempció de les taxes per a la cessió d'equipaments municipals per a processos de selecció de personal d'empreses que contractin persones aturades apuntades al Servei Municipal d'Ocupació, o una bonificació en la transmissió d'immobles si es tracta de familiars amb discapacitat.

M. Àngels Planas ha explicat que s'ha arribat a un "pacte global" amb el grup municipal de Guanyem Girona per a l'aprovació de les ordenances, al qual s'hi ha sumat ERC. "Des de l'inici del mandat l'alcaldessa va dir que aquest havia de ser el mandat de la negociació entre totes les forces, el mandat del pacte i dels acords. És una satisfacció haver arribat a una entesa. Es tracta d'un pacte global al qual hem arribat amb Guanyem, i a través del qual hem introduït algunes de les seves propostes, i d'unes ordenances que compten també amb el suport d'ERC, que ha proposat modificacions en la línia del que estàvem parlant", ha indicat Planas.