La Generalitat ha obert un expedient sancionador al bar de l'estació del TAV de Girona per negar-se a servir a dos joves pel seu origen. Ho va anunciar el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, que va condemnar els fets amb el següent missatge a les xarxes socials: «Intolerable! De no atendre un client pel seu origen se'n diu racisme». El cas va sortir a la llum després que l'Espai Antiracista Girona-Salt pengés un vídeo a les xarxes socials on es veu com una cambrera del Pans & Company no vol servir un cafè a uns joves i diu que ho fa complint les ordres del seu cap de no servir a algunes persones que no tenen permesa l'entrada.

Des de l'Espai Antiracista van remarcar que «no és un fet aïllat» i que un cas com aquest de discriminació racista «no es pot normalitzar». Segons la plataforma, tres joves d'origen marroquí van anar dilluns a les set de la tarda a l'establiment de l'estació del TAV. «La treballadora es va negar a servir-los perquè tenia ordres del propietari de no servir a un perfil de gent», van explicar. A continuació, un dels joves ho qüestiona tot dient que ell és de Manresa i que és el primer cop que entra al local.

Els joves van marxar de l'establiment i van posar-se en contacte amb l'Espai Antiracista. Pels volts de les vuit alguns representants van anar a parlar amb la treballadora sobre el que havia ocorregut i a demanar-li el full de reclamacions per denunciar uns fets «molt greus» de racisme. Segons la plataforma, la dona s'hi va negar i ells van respondre-li que no marxarien fins que els el donés. Al cap d'una hora i després de trucar el seu cap, la treballadora els va lliurar el full de reclamacions. L'Espai també lamenta que cap policia es desplacés fins al lloc tot i demanar-ho. D'altra banda, també denuncien que a Girona han documentat altres casos de racisme en locals d'oci que no deixen entrar clients pel seu origen.

El bar va anunciar ahir, a les xarxes socials, que obrirà una investigació interna. En un comunicat, l'empresa va afirmar que la seva política «es basa en la igualtat i respecte» i que «mai tolerarien una actitud discriminatòria i racista cap a ningú». Van afegir que tenen un «estricte protocol d'actuació» i que iniciaran una investigació interna per determinar «si hi ha pogut haver alguna conducta que no es correspon amb aquesta política».

El Homrani: el Govern serà "contundent" contra la discriminació en una cafeteria de Girona

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, ha assegurat que el Govern actuarà "de forma clara i contundent" pel cas de presumpta discriminació d'uns joves en una cafeteria Pans&Company de l'estació de Girona.

"El dret d'admissió no comporta el dret a la discriminació", ha declarat els periodistes aquest dimecres després de l'ofrena floral del Govern a la tomba de l'expresident Francesc Macià, i ha afegit que és un cas de racisme i que el Govern no ho permetrà.

Aquest dimarts, l'organització Espai Antiracista va difondre un vídeo a Twitter en què la treballadora de la cafeteria es negava "a servir cafè a persones joves racialitzades", diu l'entitat.

El conseller ha explicat que la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Conselleria ha obert l'expedient sancionador --que ell mateix va anunciar dimarts-- amb la Secretaria General del Departament.

Es posaran en contacte amb els denunciants i amb l'empresa, i prendran una decisió "amb tota la informació damunt de la taula".

Fiscalia o via administrativa

També ha dit que, si troben indicis d'ideologia d'odi, presentaran una demanda a la Fiscalia, mentre que, si es tracta d'un problema de dret d'admissió, només es portarà per via administrativa.

"Crec que les imatges s'expliquen per si mateixes. És intolerable que no se'ls atengui pel seu origen. És racisme i no es pot permetre", ha conclòs El Homrani.