El Departament de Salut va confirmar ahir el quart cas positiu de coronavirus a Girona. Es tracta d'una noia de vint anys que es troba en estat lleu i que es va contagiar a partir d'algun dels casos anteriorment confirmats. El cas se suma als dos nous casos confirmats diumenge, dues noies de 20 i 16 anys que havien viatjat al nord d'Itàlia que també estan en estat lleu, i al de divendres, una treballadora de l'Ajuntament de Girona, de 52 anys i que també havia viatjat a Itàlia recentment. Per la seva banda, l'Ajuntament va activar el protocol per identificar els treballadors que van estar en contacte amb ella.

Paral·lelament, l'institut Santiago Sobrequés de Girona va activar el protocol previst per al coronavirus perquè una de les seves alumnes -concretament la noia de 16 anys abans esmentada- s'ha contagiat de la malatia, i s'ha convertit en el primer centre que ho fa a Catalunya. El director de l'institut, Joan Cumeras, va enviar una carta al personal i als alumnes d'aquest centre per exposar-los la situació. Després de demanar informació als departaments de Salut i Educació, el director va rebre les instruccions pertinents: el risc de contagi al centre era baix, fet pel qual no era necessari tancar-lo. Per això, l'institut va obrir ahir amb aparent normalitat, tot i que s'han pres les lògiques mesures i alguns alumnes s'han hagut de quedar a casa.

Un home de 38 anys que estava a Catalunya de turisme i que havia passat per Milà és el divuitè cas de coronavirus a Catalunya, segons ha informat el Departament de Salut. L'home va començar a tenir símptomes el 29 de febrer. Segons ha explicat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, el seu estat és lleu, com la resta de casos de coronavirus confirmats a Catalunya. A més, Guix ha explicat que hi ha 315 contactes aïllats, però que no presenten símptomes.

Dissabte, la consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar noves mesures per combatre el coronavirus, com ara que les persones que requereixen fer la prova per comprovar si han estat infectades pel Covid-19 ja no hauran de desplaçar-se a un centre sanitari, sinó que se'ls farà la prova a domicili. Així, qui pensi que pot patir la malaltia ha de trucar al 061 Salut Respon, on un facultatiu l'atendrà i, juntament amb els serveis d'epidemiologia, determinaran si compleix criteris de sospita. En cas que sigui pertinent, els serveis d'emergències mèdiques es desplaçaran al domicili de la persona per tal de recollir les mostres necessàries per fer la prova.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha informat que a Espanya s'han registrat 150 casos de coronavirus. D'ells, set són a la Unitat de Cures Intensives (UCI) en estat greu i tretze són professionals sanitaris. De moment, hi ha 14 positius en els quals no s'ha pogut identificar l'origen del contagi.

Segons les dades del Ministeri de Sanitat, Madrid lidera amb 49 positius, seguida de Catalunya i València, totes dues amb 15. Per darrere, se situen Andalusia i País Basc (13), Cantàbria (10), Castella i Lleó (8), Castella -La Manxa (7), Canàries (7), Extremadura (6), la Rioja (3), Balears (2) i Astúries i Navarra amb un. Aragó, Galícia, Múrcia, Ceuta i Melilla continuen lliures de coronavirus. Simón ha confirmat que un professor de Madrid ha donat positiu.

Partits professionals a porta tancada

El Ministeri de Sanitat ha acordat que els partits professionals amb equips de zones de risc pel coronavirus, que impliquen una alta afluència d'aficionats d'aquelles àrees, es jugaran a porta tancada com el partit que ha d'enfrontar l'Uni Girona i el Venezia a l'Eurolliga de bàsquet femení..

Ho ha anunciat aquest dimarts a la tarda en roda de premsa el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha remarcat que és una "mesura congruent" i ha recordat que les autoritats del nord d'Itàlia ja han ordenat que aquest tipus de partits es juguin sense públic. "No s'entendria que aquests mateixos partits se celebressin al nord d'Itàlia a porta tancada i aquí a Espanya es poguessin desplaçar contingents importants d'aficionats italians", ha dit.

Congressos sanitaris cancel·lats

A més, Sanitat també ha demanat suspendre congressos, cursos, jornades o seminaris que impliquin professionals sanitaris per evitar que es contagiïn. Illa ha destacat que és una recomanació que les organitzacions de professionals ja havien donat. "Necessitem que els professionals sanitaris estiguin en les millors condicions i màximament disponibles", ha afirmat. Hi ha 13 casos a l'Estat espanyol d'infecció entre el personal sanitari dels 151 casos de coronavirus registrats fins ara pel Ministeri de Sanitat. Set persones estan en estat greu, totes amb patologies associades.Illa ha destacat que l'Estat segueix en "fase de contenció" amb les mateixes mesures de prevenció -a excepció de les anunciades aquest dimarts a la tarda- i ha confiat que si se segueixen les recomanacions sanitàries es podrà "contenir" el coronavirus.

Illa ha remarcat la importància de la higiene personal i ha dit que per ara les transmissions de coronavirus a l'Estat espanyol estan sent "esporàdiques".