El ple de l'ajuntament de Girona ha aprovat aquesta tarda per majoria absoluta una moció presentada per l'Associació de Veïns i Veïnes del Barri Vell de Girona que preveu una "moratòria immediata de llicències per a nous habitatges d'ús turístics a tota la ciutat de Girona" a l'espera que es redacti l'estudi d'afectació dels pisos turístics a la ciutat i que s'inicïi l'actualització del Pla Especial del Barri Vell.

La moció ha comptat amb el suport dels principals grups de l'oposició (Guanyem, PSC i ERC) que han tombat l'oposició expressada per l'equip de govern de JxCat i de Cs.

Begonya Pelegrín, en nom de l'Associació de Veïns i Veïnes del Barri Vell, ha recordat que el nombre d'Habitatges d'Ús Turístic a Girona ha crescut més d'un 450% des del 2015, passant de 184 habitatges a 889 en dades del Departament d'Empresa i Coneixement. Ha afegit que la problemàtica és especialment preocupant al seu barri, on prop d'un de cada cinc habitatges està destinat a aquest ús i que és un dels motius que explicaria que tingui la mitjana d'arrelament més baixa de la ciutat.

"En aquest context de pandemia, emergència social, mancancesen matèria d'accés a l'habitatge i preus de mercat difícilment assumibles, és un moment tan necessari com qualsevol altre per presentar la proposta de moratòria sobre els Habitatges d'Ús Turístic. Una moratòria per tal que s'estudiïn els efectes d'aquests en un parc urbà com el de Girona, per tal de poder legislar garantint el desenvolupament econòmic sostenible de la ciutat i els Drets Bàsics de la ciutadania, sense apel·lar al'autoregulació dels habitatges d'ús turístic", ha afegit Pelegrín.

Glòria Plana, regidora de Promoció Econòmica i del Barri Vell, ha lamentat la presentació de la moció perquè actualment l'ajuntament té dues iniciatives en marxa -la redacció d'un estudi per conèixer l'impacte dels pisos turístics i el pla local d'habitatge- que poden donar solucions a les demandes dels veïns. La resta de grups municipals ha criticat la política d'habitatge de l'ajuntament en els darrers anys.

La moció presentada pels veïns del Barri Vell comptava amb el suport de la plataforma +Barri-Pisos turístics així com d'una vintena d'associacions de veïns de la ciutat.