Guanyem va assegurar ahir que JxCat ha fet un compliment «ínfim» dels acords que van pactar amb ells per aprovar el pressupost de l'JxCatAjuntament de Girona d'aquest 2020. El portaveu, Lluc Salellas, va treure xifres i va dir que dels quinze punts prioritaris que incloïa el pacte, només cinc s'han tirat endavant. Per contra, han quedat al calaix projectes com pacificar carrers a Sant Narcís i Sant Pau o la pacificació periòdica d'un carrer cèntric i emblemàtic, i sobre el qual fa uns mesos Guanyem va demanar que fos Joan Maragall. O dinamitzar Santa Eugènia. A més, van afirmar que s'han eliminat iniciatives com el projecte de teatre amateur als barris o s'han aturat les obres de sectorització per acabar amb els talls de llum a Font de la Pólvora.

«Decebut amb la manera de fer»

«Marta Madrenas no ha complert amb els veïns i veïnes de Girona i ha estat incapaç de complir els acords pactats amb Guanyem», va assegurar. Per exemplificar-ho, va recuperar el document que JxCat i Guanyem van pactar amb les mesures «consensuades com a prioritàries per ambdues formacions». Va explicar que una mesura que ha qualificat de «senzilla i econòmica però amb grans beneficis com són les pacificacions de carrers» no s'ha fet realitat. Més enllà del compliment dels compromisos, Salellas es va mostrar «decebut per la manera de fer del govern Madrenas». «El pressupost que vam treballar i pactar s'ha vist modificat unilateralment; se'ns ha apartat totalment de molts projectes que volíem treballar conjuntament, com la compra de pisos, o s'han eliminat projectes per finançar-ne d'altres sense ni tan sols avisar-nos», va lamentar.

La regidora Cristina Andreu va explicar que el nou pla de govern anunciat per JxCat i ERC«Un bon grapat de les trenta propostes que van anunciar ja figuraven als nostres acords de pressupostos però en un any no s'ha mogut ni un euro per fer-ho realitat», va criticar . Així, algunes de les propostes plantejades al nou pla de govern i que, segons Guanyem, ja s'havien pactat amb ell són l'activació del procés per fer el pont que connecti el ­carrer del Carme amb Montilivi o l'activació del procés per a la remodelació del pont de l'Areny. «Ens trobem exactament al mateix punt que el dia que es van signar als acords», va argumentar.

Cal «honestedat»

El grup municipal de JxCat va reaccionar a les acusacions de Guanyem demanant «responsabilitat» i «honestedat» a la formació de l'oposició a l'hora de «valorar els nivells d'execució» dels acords presos entre les dues formacions i li recorda que «ara la prioritat és la lluita contra els efectes de la covid-19».

En un comunicat, JxCat defensa que s'han hagut de readaptar recursos per la pandèmia però el seu portaveu, Lluís Martí, va voler remarcar també que «s'han complert, estan a punt de complir-se o s'està treballant a fons en la gran majoria dels acords als què es va arribar». Entre ells, l'ampliació de places d'educadores en escoles bressol, el pla per l'habitatge, la construcció de nou habitatge assequible, o el menjador social a l'esquerra del Ter.

Martí va afirmar que l'objectiu del govern és i continuarà essent arribar a acord «amb tothom» per fer que la ciutat de Girona «surti el més aviat possible d'aquesta crisi» però va recordar a Guanyem que «en aquests moments la ciutadania necessita solucions i treball conjunt, no retrets estèrils».