Les associacions de veïns de diversos barris de Girona denuncien problemes de convivència i d’incivisme. Es queixen de bosses plenes de brossa fora dels contenidors, voluminosos abandonats al mig de la via pública i, fins i tot, de persones orinant al carrer. Una sèrie de «despropòsits» que atribueixen a l’increment del nombre de rates i petits rosegadors d’aquest estiu. L’Ajuntament de Girona, com ja va fer fa quinze dies quan es va desratitzar d’urgència el Barri Vell, atribueix l’aparició dels animals a les obres al clavegueram que s’estan fent a diferents punts de la ciutat.

Els barris gironins que més n’han detectat són Sant Narcís, Pedret, Pont Major, Campdorà i el Barri Vell. Els presidents de les cinc associacions de veïns coincideixen a dir que l’ajuntament no ha vacil·lat en cap moment a l’hora de posar remei al problema de les rates. «De seguida que reben un avís de detecció de rates, es desplacen al lloc per fer la desratització», explica Carme Castel, presidenta de l’Associació de Veïns de Sant Narcís. Però alerten que els problemes d’incivisme generen «mala convivència» i «degraden els barris».

Voluminosos i deixalles dipositades aquesta setmana a Girona fora dels contenidors que els pertoquen. AV Sant Narcís

A Sant Narcís, per exemple, denuncien que la cantonada entre els carrers Santander i Oviedo s’hagi convertit en un orinal públic. «Fa molta pudor sempre perquè, encara que es netegi amb mànegues, ho tornen a fer», explica Castel. Al barri, també els preocupa la «deixadesa de la zona enjardinada», que asseguren que ara mateix cuiden entre els veïns perquè l’Ajuntament no se’n fa càrrec.

A Pedret, també es queixen de brossa i voluminosos mal dipositats. «Aplaudim que s’hagi decidit posar vigilància als contenidors per mirar de revertir el problema, però no hauria de caldre», diu Joan Pujol, president de l’associació del barri. A Pont Major, se’ls afegeixen problemes de «destrucció de mobiliari urbà», explica el president de barri, Josep Maria Castanyer. I a Campdorà, han detectat que l’aplicació del porta a porta i la consegüent retirada dels contenidors, ha generat més deixalles abandonades al carrer.

Les associacions de veïns reclamen una actuació del consistori per solucionar el que consideren un problema de neteja global de l’espai públic de la ciutat.