En Fèlix i l’Àngels, els gegants de Girona, tenen una alçada de 3,55 metres i pesen 42 i 40,5 kg, respectivament. Aquest estiu, s’han incorporat a la col·lecció de reproduccions en miniatura de les figures de la imatgeria festiva de la ciutat, en un format bastant més reduït de poc més de 30 centímetres. Amb aquestes peces, tothom que ho vulgui pot endur-se un bocí de la cultura popular de la ciutat a casa. I més en un moment en què la pandèmia l’ha colpejat amb duresa i ja fa un temps que no es poden veure els gegants autèntics ballar en públic.

La parella, que es va construir el 1993, va ser batejada amb els noms de Fèlix i Àngels, en honor a dos elements característics de Girona: Fèlix pel campanar de Sant Feliu, anomenat popularment Sant Fèlix; i Àngels pel santuari de la Mare de Déu dels Àngels. Els originals, conjuntament amb la resta de la imatgeria municipal, es guarden al Museu d’Història de Girona, on es poden visitar.

Prèviament a aquestes figures, a Girona hi havia dos gegants: el Rei i la Reina. A més d’una àliga i un drac que acompanyaven les autoritats municipals a les processons. Hi ha documents de 1513 que en parlen. La geganta, construïda el 1535, va ser la primera de tot Catalunya. A part dels gegants, la col·lecció de miniatures també inclou l’àguila i l’espantamosques. I es preveu que s’hi vagin afegint figures. Totes estan fetes de goma i tenen un preu que ronda els trenta euros. Poden adquirir-se a l’Oficina de Turisme.