Les obres de renovació de l’enllumenat públic del parc de la Devesa podrien començar abans d’acabar l’any. Les actuacions tenen un pressupost de 1.824.044 euros i ahir l’alcaldessa, Marta Madrenas, i el regidor d’Urbanisme i Activitats, Lluís Martí, van presentar els trets principals del projecte.

Les obres volen proporcionar un nivell d’il·luminació suficient per millorar la sensació de seguretat dins del parc i, alhora, aconseguir un nivell de contaminació lumínica reduït sense que això afecti la visibilitat. Algunes de les accions seran unificar les lluminàries -tant tècnicament com estèticament i sota criteris d’eficiència energètica-, soterrar el cablejat o substituir els quadres elèctrics, a més de retirar les estructures actuals –amb instal·lacions principalment aèries-, moltes de les quals estan obsoletes.

«És un projecte treballat amb molta il·lusió i ambició perquè el parc de la Devesa es converteixi en un espai cada vegada més amable i acollidor, que això és el que ens demana la ciutadania i nosaltres hi coincidim. Aquestes accions han de donar encara més vida al parc», va dir l’alcaldessa.

Està previst que les actuacions s’executin en quatre fases més una fase complementària, tal com va avançar Diari de Girona fa dos mesos. Es comenci per les zones amb instal·lacions amb més mal estat o que puguin generar més percepció d’inseguretat i, per tant, l’ordre en les intervencions al parc no correspondrà necessàriament amb el número atorgat dins del projecte. La Fase 1 englobarà les accions al passeig de la Sardana i als vials principals de la part dreta d’aquest passeig; la Fase 2 inclourà les illes interiors del parc, el camp de futbol i la zona de pícnic; la Fase 3 consistirà en arranjar l’espai de la «façana» de la Devesa –a la zona més propera al carrer del riu Güell-, i la Fase 4 se centrarà en la zona del costat del Palau Firal i l’Auditori Palau de Congressos i el passeig entre l’Auditori i el passeig de la Sardana. La fase complementària consistirà en una sèrie d’actuacions al voltant del Camp de Mart per reforçar tres àmbits concrets: l’accés a la zona esportiva, l’àmbit del parc de cal·listènia i l’espai per al passeig de gossos.

«El projecte es tradueix en un cost important que pràcticament s’apropa als dos milions d’euros. Per aquest motiu, es va plantejar la divisió del projecte en fases per poder començar els treballs sense haver d’esperar a disposar de tots els diners per poder-ho fer possible. Això ens permetrà anar avançant fase a fase», va explicar Lluís Martí.

Tot i que el projecte té la voluntat d’homogeneïtzar les instal·lacions d’enllumenat, fa propostes diferents segons si són vials amples o estrets o d’acord amb l’estat dels arbres que hi hagi a cada espai per minimitzar els efectes de l’obra en les arrels.

Els nous punts de llum que s’instal·laran al parc –tots de tipus LED- disposaran d’un sistema de telegestió, per tal de poder programar i modificar el flux de les lluminàries segons diferents necessitats.