L'Audiència de Girona ha jutjat un pare acusat d’abusar sexualment de la seva filla d’onze anys durant quatre anys. Les acusacions asseguren que els fets van tenir lloc entre el 2015 i el 2019, on hauria tingut lloc l’últim episodi.

El processat feia vida a França, on treballava, i anava a veure els seus dos fills, que vivien amb la seva àvia paterna a Girona, esporàdicament. "Segons el que em permetia la feina", ha assegurat l’acusat durant la seva declaració. Solia coincidir amb els caps de setmana. Ell era qui tenia la custòdia dels fills.

Durant aquestes visites, i sense que la víctima hagi pogut determinar les dates exactes en què s’haurien produït els abusos, ni quants -quan van començar tenia onze anys, i es van allargar fins que en va fer quinze-. Per fer-ho, les acusacions expliquen que l’acusat entrava a l’habitació de la filla, s’estirava al seu costat i li feia tocaments per dins la roba, i també li feia petons. En alguna ocasió, afegeixen, els abusos també van ocórrer a l’habitació d’ell.

La menor va explicar a una educadora social aquests fets l’any 2019, i això va iniciar un procediment de desemparament preventiu per part de la DGAIA que va derivar en el seu trasllat en un centre d’acollida, d’on s’ha escapat diverses vegades.

La víctima ha declarat a porta tancada. Pel que es s'ha pogut desprendre durant la vista, ha relatat els fets davant el tribunal de la secció tercera amb alguns buits de memòria, un fet "habitual" en víctimes d’abusos, segons ha indicat la perita que va fer l’informe de credibilitat de la víctima. Per això consideren que el seu relat és "compatible" amb una víctima que ha viscut una situació d'abusos.

Més enllà dels abusos sexuals, també denuncia que el pare li deia que li compraria roba "suggerent" i li feia fer de traductora en xats pornogràfics. "No va ser fins que el pare va tenir parella quan va entendre que allò que li passava no era normal", ha explicat la seva educadora de la Seguretat Social. Li feien seguiment previ als abusos perquè la víctima tenia problemes d'aprenentatge.

Problemes a l'institut

La menor vivia amb la seva àvia, i el pare "mai" es va quedar sol en una habitació amb la seva filla, segons ha assegurat l’acusat durant la seva declaració. "Sempre hi havia la meva mare a l’habitació", ha dit. El processat nega haver perpetrat abusos contra la seva filla i ha assegurat que tenia una relació "normal" amb ella. La víctima tenia problemes a l’institut, i de fet va acumular més d’un centenar de faltes d’assistència en un curs. 

Sobre el motiu de la denúncia, el pare ha manifestat que la filla el va denunciar perquè no volia que fes realitat la seva amenaça d’endur-se-la a França en una nova escola i amb la seva mare. "Li feia por", ha dit. 

Segons ha explicat l’àvia, "mai" va veure el seu fill en cap actitud sospitosa amb la néta, i "sempre" tenia la porta de la seva habitació oberta. També ha manifestat que la víctima tenia "por" del pare perquè quan els visitava la renyava pels seus problemes a l'institut. "La relació va ser bona fins que va començar l'institut. Llavors va canviar; volia llibertat a qualsevol preu", ha resolt.

El tribunal ha volgut saber per què no es va endur els seus fills a França quan va anar-hi a treballar. L'acusat ha contestat que volia que aprenessin l'idioma -segons l'educadora de la víctima, tenia un nivell molt baix de català i castellà a l'escola-; i en segon lloc perquè té família a València.

Per aquests fets les acusacions demanen 6 anys de presó a l’acusat, i que se l’indemnitzi amb 4.000 euros. 

El judici s’ha acabat celebrant al tercer intent, després que s’hagués hagut de suspendre dues vegades perquè la víctima no es va presentar. El tribunal ja va alertar el setembre passat, en l’anterior assenyalament, que si no venia, el pròxim cop la vista se celebraria sense ella.