Girona forma part, des d'avui, de la xarxa de «Municipis agermanats pel vidre» després que la gerent d'Ecovidrio de Catalunya, Silvia Mayo, hagi entregat la clau de vidre reciclat de la ciutat, símbol d'aquesta aliança simbòlica. Ecovidrio és l'entitat que porta a terme aquesta iniciativa amb la finalitat de reconèixer el vidre i les poblacions que hi tenen una relació històrica.

En aquest sentit, Girona ha estat escollida perquè durant el Modernisme i el Noucentisme aquest material es va utilitzar en múltiples ocasions per decorar edificis i cases particulars. El Mas Soler, la Casa Batlle o la Casa Masó en serien uns dels exemples, amb l'arquitecte Rafael Masó com a principal impulsor del material, ja que va fer ús dels vitralls en els seus dissenys.

«A Girona som líders en recollida selectiva de residus i un model de gestió i d'implementació de sistemes de recollida que és exemple per a altres ciutats. Amb aquesta adhesió, volem demostrar la voluntat i compromís de vetllar per fomentar el reciclatge del vidre i de la resta de residus a la ciutat», destacava Madrenas.

2.300 tones el 2021

Les últimes dades recollides indiquen que a Girona es van dipositar més de 2.300 tones de residus d'envasos de vidre l'any 2021. Això suposa una mitjana de 23 quilograms per habitant, el que serien uns 80 envasos. Avui dia, la ciutat compta amb un total de 379 contenidors de vidre, una ràtio de 269 habitants per contenidor.