Girona ampliarà la xarxa per controlar la qualitat de l’aire i tindrà 25 registres

Se’n col·locaran al carrer del Carme, al carrer Emili Grahit, a la Gran Via de Jaume I i a la carretera Barcelona 

A la ciutat hi ha dos punts «negres»: a tocar de l’escola de santa Eugènia i a la plaça Marquès de Camps

El carrer Riu Güell a l’alçada de l’escola de Santa Eugènia, un dels punts negres de la contaminació a Girona.

El carrer Riu Güell a l’alçada de l’escola de Santa Eugènia, un dels punts negres de la contaminació a Girona. / MARC MARTI FONT

Tapi Carreras

Tapi Carreras

L’Ajuntament de Girona vol millorar la precisió en l’avaluació de la qualitat de l’aire a diversos punts de la ciutat, mitjançant tubs o dosímetres passius de mesura de diòxid de nitrogen (NO2). Per aquest motiu augmentarà el nombre d'aparells de control que té distribuïts en diferents places, parcs i carrers i que serveixen per saber les partícules existents. Fins ara hi havia 21 registres a la ciutat i ara n’hi haurà 25.

Els quatre nous tubs sensors es col·locaran en punts amb gran mobilitat de vehicles: el carrer del Carme, el carrer Emili Grahit, a la Gran Via de Jaume I i a la carretera Barcelona, entre el carrer de la Creu i la plaça Marquès de Camps.

Els altres 21 punts estan situats a l’escola de Música (carretera Barcelona a tocar del carrer Emili Grahit),  Plaça del Vi, parc del Migdia, carrer de la Rutlla, ronda Ferran Puig, carrer de la Creu, avinguda Sant Francesc, carrer Barcelona (davant de la Clínica Girona), carrer Santa Eugènia, carrer Pont Major, carrer Joan Maragall, avinguda Josep Tarradellas, carretera de Sant Gregori, carrer Oviedo, rotonda de la Devesa, rambla Xavier Cugat, plaça Europa, plaça Marquès de Camps, carretera de Santa Coloma, carrer del Riu Güell i l’avinguda Lluís Pericot.

Segons les dades aportades per aquests punts de registre, a la ciutat hi ha dues zones on se supera el límit recomanat en un reial decret de 2001. Són a la ronda Ferran Puig, a prop de la plaça Marquès de Camps i al carrer riu Güell, a l’alçada de l’encreuament amb el passeig d’Olot, on hi ha l’escola de Santa Eugènia. 

La zona de Baixes Emissions

Les dades que aporten aquests sensors distribuïts en diferents punts de la ciutat poden servir per fer modificacions de trànsit per mirar de reduir la quantitat de diòxid de nitrogen i poden fer servei a la futura Zona de Baixes Emissions (ZBE) que ha de tirar endavant l’Ajuntament. Aquest espai restringit a l’entrada de per determinats tipus de vehicles contaminants, en segons quines hores, havia d’entrar en funcionament abans d’acabar aquest any, amb càmeres vigilants les matricules de cotxes, motos, furgonetes i camions. No obstant això, l’Ajuntament ha sol·licitat una pròrroga al Ministeri de Transport fins al novembre de 2024.

El NO2 és un gas format per dos àtoms d’oxigen i un de nitrogen. És un dels elements que forma el boirum fotoquímic i precursor de l’àcid nítric, que és un dels constituents de la pluja àcida, a més a més, és precursor de partícules secundàries. La principal font d’emissió del NO2 és la combustió a altes temperatures.

Subscriu-te per seguir llegint