Detecten més persones que dormen al carrer, en cotxes o naus buides a Girona

S'han organitzat una desena d'activitats dins la Campanya de les Persones Sense Llar

La presentació de la campanya, aquest matí al pont de Pedra de Girona.

La presentació de la campanya, aquest matí al pont de Pedra de Girona. / Ajuntament de Girona

Josep Coll

Josep Coll

Diferents entitats de Girona han detectat un augment de persones que es veuen obligades a dormir al carrer, en cotxes o naus buides. En l'últim recompte que es va fer el 2022 se'n van comptar vuitanta-sis, tot i que la presidenta de l'Associació Traçant Camins, Teresa Castanys, ha confirmat que en el recompte no es van sumar les persones que dormen en cotxes o naus abandonades, només les que ho fan al carrer, el que elevaria la xifra. De fet, la regidora d'Igualtat i Justícia Social de l'Ajuntament de GironaAmy Sabaly, ha apuntat que en són «entre noranta i cent». «No és culpa de ningú i es culpa de tots», també ha dit Castanys en la presentació de les activitats de la Campanya de persones en situació de sense llar que es faran aquesta setmana a Girona.

Enguany, el tema de la campanya és el de la desconnexió i porta per títol «Comparteix la teva xarxa». «Les persones que estan al carrer és perquè han arribat al final de tot de les pèrdues pròpies i queden desconnectades i aïllades», ha assenyalat la presidenta de Càritas Girona, Dolors Puigdevall. Així, la iniciativa pretén «visibilitzar i sensibilitzar» a la població la vida de les persones sense llar.

Per això, durant tota la setmana es podrà veure al pont de Pedra una exposició amb diferents cartells que expliquen diferents circumstàncies de les persones sense llar. També ho fan amb diferents experiències personals. A part, s'han organitzat una desena d'activitats dins la Campanya de les Persones Sense Llar, com la que es farà dijous (19:45 hores), amb una intervenció artística (en forma de flashmob) i una lectura del manifest de la campanya davant la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona.

Notícies «esperançadores» pel 2024

En paral·lel, l'Ajuntament de Girona treballa per «reduir la quantitat de persones que no tenen llar» i «millorar les seves condicions de vida», ha dit l'alcalde, Lluc Salellas. Aquest, és un tema que es treu de forma «reiterada» en les reunions amb la Generalitat o la Diputació i Salellas confia a tenir «notícies esperançadores» de cara al 2024. «Volem aconseguir que en els propers anys els recursos que hi ha per les persones sense llar augmentin considerablement».

Salellas no ha entrat amb detalls quant a les mesures, però sí que ha afirmat que «ampliar La Sopa és complicat», però cal que estigui «ben dotada». En tot cas, fa temps que el consistori, ja amb l'anterior equip de govern (Junts i ERC) estava treballant en un centre de baixes exigències a la ciutat. De fet, Amy Sabaly ha explicat que tot i que La Sopa és un «referent», hi ha d'haver algun altre municipi de la demarcació que «s'animi a obrir un centre de baixa exigència».

En aquest sent, Teresa Castanys ha confirmat que «La Sopa està que peta» i que, en els últims dos anys han arribat a la ciutat joves immigrants que fan que el servei encara estigui més «col·lapsat». En tot cas, Càritas i l'Associació Traçant Camins demanen a les administracions avançar amb els projectes, «per trobar solucions».