«Ser nena i jugar es dona per suposat però sovint vol dir jugar-se la vida»

La jornada «Dia Nenes Valentes» arriba a l'Abacus del centre de Girona

Un moment de la presentació de la campanya a l'Abacus del centre de Girona

Un moment de la presentació de la campanya a l'Abacus del centre de Girona / Marc Martí

«Jugar ens fa lliures, jugar ens fa valentes», aquest és el lema de la campanya solidària «Nenes Valentes» que pretén donar suport a l’empoderament femení, a través de l’esport, a nenes d’arreu del món. Es tracta d’una acció engegada per Abacus i la periodista Txell Feixas.

El «Dia Nenes Valentes», es tracta d’unes jornades que es fan per diferents Abacus, per exemple, el passat 20 de desembre es va fer a Figueres i, aquesta tarda, ha arribat a l’Abacus del centre de Girona. Txell Feixas i Talwassa, una refugiada afganesa, han sigut les encarregades de presentar la campanya a totes les persones que hi han assistit. 

El projecte va començar amb el primer equip de bàsquet femení del Líban que es va formar en el camp de persones refugiades de Xatila, a Majdi. Elles són les protagonistes del llibre Aliades, escrit per Feixas, on s’explica la seva història i com, gràcies al bàsquet, han superat les adversitats. Quan va estar allà com a corresponsal, Feixas, es va sorprendre per la «resiliència i la resistència», com «en aquell context de masclisme» aquest equip no era l’únic projecte feminista que hi havia en el camp. «Crec que el periodisme ha de ser transformador», va assegurar Feixas, per això a partir del llibre, i amb l’ajuda d’Abacus, va engegar aquesta campanya.

«Ser nena i jugar es dona per suposat, però sovint vol dir jugar-se la vida», explica la periodista. També afegeix que és emocionant veure com les recaptacions poden servir per ajudar a totes aquestes nenes. «Hi ha molta sororitat», de fet, assegura que moltes dones després de llegir el llibre Aliades es qüestionen com aquest col·lectiu de dones pot sobreviure en contextos com aquells, «es pregunten com poden ajudar. Aquest projecte dona resposta a això».

A part de la presentació, durant tot el dia, coincidint amb la campanya de Nadal, s'han recaptat fons per a les protagonistes d’Aliades, així com per a altres projectes d’empoderament femení d’arreu del món, amb una embolicada de regals a l’Abacus del centre de Girona. Els encarregats van ser voluntaris, entre ells hi havia Gemma Geis, la vicealcaldessa de Girona, i l’escriptor Martí Gironell. 

Per poder col·laborar, però, l’embolicada de regals no és l’única opció, també es pot comprar el marxandatge de la campanya o fer aportacions solidàries a través de la web nenesvalentes.cat.