L'Ajuntament i la Generalitat indemnitzaran amb 4,5 milions els propietaris del Garatge Forné

El TSJC declara la fermesa de la sentència després que el Suprem hagi inadmès el recurs interposat pel consistori

Salellas demana 2,4 milions a l’Estat per fer front a la sentència del Garatge Forné

El garatge  Forné, un edifici peculiar situat entre la carretera Barcelona i el carrer Lorenzana.

El garatge Forné, un edifici peculiar situat entre la carretera Barcelona i el carrer Lorenzana. / ANIOL RESCLOSA

Xavier Pi/ACN

L'Ajuntament de Girona indemnitzarà amb 2,2 milions d'euros els propietaris del Garatge Forné i busca fórmules perquè l'edifici sigui públic. L'objectiu, concreta la tinenta d'alcaldia Cristina Andreu, és aconseguir que "reverteixi com a equipament per a la ciutat" amb el suport d'altres administracions.

El consistori ja està negociant amb la propietat per complir la sentència del TSJC, que obliga tant l'Ajuntament com la Generalitat a indemnitzar els amos del garatge amb 4,5 milions d'euros a parts iguals. Una sentència que ja és ferma, després que el Suprem hagi inadmès el recurs de cassació interposat pel consistori. Fa unes setmanes l’Ajuntament va demanar 2,4 milions a l’Estat adherir-se al Fons d’Impuls Econòmic, per poder garantir les necessitats financeres. De moment, no hi ha constància, segons fonts municipals, que s’hagi admès la petició.

Sentència ferma per a un litigi que fa més d'una dècada que s'arrossega. I que ara obliga l'Ajuntament de Girona i la Generalitat a indemnitzar de manera solidària amb 4.541.272,78 euros els amos del Garatge Forné. El motiu: haver reduït de manera "sobrevinguda" l'edificabilitat de la finca quan, aquell 2008, el govern tripartit (PSC, ERC i ICV) va decidir catalogar part de l'immoble, situat al xamfrà entre la carretera Barcelona i el carrer Bisbe Lorenzana.

En concret, el consistori va preservar la façana vidriada i la rampa helicoidal interior del Garatge Forné. Una decisió que posteriorment la Generalitat va avalar, i que va comportar que la superfície edificable de l'immoble es reduís dels 7.865 als 5.380 metres quadrats.

L'afer va anar a parar als tribunals i es va traduir en un contenciós interposat pels propietaris. Ara fa un any i mig, al juliol del 2022, el TSJC va estimar parcialment aquell recurs i va sentenciar que Ajuntament i Generalitat havien d'indemnitzar els amos del Garatge Forné amb 4,5 milions pel perjudici sofert. La sentència, això sí, mantenia la protecció de l'edifici (dissenyat per l'arquitecte Joan Maria de Ribot l'any 1957) perquè entenia que hi havia motius per catalogar aquests elements patrimonials.

Després de conèixer la sentència, l'Ajuntament de Girona hi va presentar recurs de cassació davant el Suprem. Però ara fa poques setmanes, a finals de novembre, l'alt tribunal espanyol el va inadmetre. Entre d'altres motius, per manca de fonamentació. I això, de retruc, ha comportat que el TSJC ja hagi dictat la fermesa de la sentència, i que tant el consistori com la Generalitat estiguin obligats a complir-la.

De fet, al ple ordinari de dilluns vinent, la sentència del Garatge Forné formarà part de l'ordre del dia (perquè s'ha inclòs dins l'apartat d'assabentats). La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme i Transformació Urbana, Cristina Andreu, explica que no els queda més remei que "fer efectiva" la indemnització, cosa que suposa que el consistori haurà d'afrontar un pagament de més de 2,2 milions a la família Forné. "Hi estem obligats", concreta.

"Retorn per a la ciutat"

El nou equip de govern ja ha començat a parlar amb la família -s'hi han reunit dues vegades- per veure de quina manera es pagarà la indemnització. D'entrada, disposen d'un termini d'uns dos mesos i escaig per tancar un acord. Cristina Andreu, però, ja avança que la intenció és intentar que l'edifici del Garatge Forné passi a ser públic amb el suport d'altres administracions, i permetre que tingui "un retorn per a la ciutat".

"Estem parlant d'una suma de diners molt elevada perquè no serveixin per a res més que indemnitzar d'un greuge, i allò que intentem és convertir-los en oportunitat", diu Andreu. I aquí, la tinenta d'alcaldia agraeix "la bona predisposició" que mostra la família Forné a l'hora de negociar com es pagarà la indemnització. "Òbviament amb els drets adquirits que els corresponen per la sentència, però també amb la voluntat que l'edifici tingui un retorn per a la ciutat", concreta.

Cristina Andreu ja admet, però, que "és molt difícil" que l'Ajuntament de Girona pugui comprar l'immoble en solitari. I per això, la tinenta d'alcaldia reitera que s'està parlant amb altres administracions per fer "un esforç conjunt". Sí que deixa clar, també, que els plans del consistori no passen per descatalogar el Garatge Forné.

"Errors que tenen conseqüències greus"

Per últim, la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme de Girona admet que l'afer del Garatge Forné ha estat "un error" que acabarà comportant "conseqüències molt greus a nivell econòmic" per al consistori. "Jo no vull culpar ningú, però sí que és veritat que aquest tema ve de lluny; no tan sols del moment en què es va prendre la decisió, sinó també dels anys posteriors, en què els intents de resolució no van reeixir", diu Andreu.

"Per tant, ens trobem que hem de gestionar un problema que s'ha fet molt gran, la solució del qual només ha fet endarrerir-se", lamenta la tinenta d'alcaldia en referència al Garatge Forné. "I que evidencia que, tot i que es poden cometre errors, cal ser rigorós a l'hora d'executar les polítiques i els recursos públics i afrontar-ne la resolució", hi afegeix. "La nostra voluntat com a equip de govern és resoldre-ho i mirar que, de la solució, en surti beneficada la ciutat", conclou.