Nou impuls al projecte gastronòmic «Salt xef» amb un conveni amb l’Escola d’Hostaleria de Girona

L’acord entre el consistori i l’Escola d’Hostaleria preveu que s’instal·li a l’espai municipal annex del Mercat Municipal un negoci d’emprenedoria dels alumnes del centre educatiu

El negoci podrà estar al local durant un any i després tindrà l’acompanyament per consolidar el projecte en algun dels locals buits que hagi identificat el consistori al municipi de Salt

La presentació del conveni entre l'Ajuntament de Salt i l’Escola d’Hostaleria de Girona.

La presentació del conveni entre l'Ajuntament de Salt i l’Escola d’Hostaleria de Girona. / Ajuntament de Salt

Josep Coll

Josep Coll

L’Ajuntament de Salt i l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona han formalitzat aquest matí un conveni de col·laboració entre les dues institucions que permetrà reprendre el projecte gastrònomic de ‘Salt Xef’. En un comunicat, l'Ajuntament explica que l'acord entre el consistori i el centre educatiu preveu que el local de ‘Salt Xef’ pugui acollir cada any un projecte d’emprenedoria sorgit dels alumnes dels cicles de de grau superior de direcció de cuina, de direcció en serveis de restauració o del grau mitjà de forneria, pastisseria i confiteria.  

Des de l’escola d’Hostaleria i Turisme de Girona s’encarregaran d’escollir aquelles propostes que vegin amb major viabilitat de negoci des de les assignatures d’emprenedoria que tenen els alumnes dels cicles ja citats. El negoci que es posi en marxa en aquest espai municipal obligatòriament ha d’estar dirigir a establiments que ofereixen menjar per emportar, ja que és la llicència amb què compta l’espai. Ara el consistori i el centre educatiu elaboraran conjuntament les bases que regiran el procés d’adjudicació de la llicència d’ús del local municipal. Es preveu que el negoci pugui fer una estada d’un any en aquest espai de ‘Salt Xef’ i que un cop transcorregut aquest temps, el negoci pugui establir-se definitivament al municipi de Salt. Per fer-ho, es preveu que l’Ajuntament elabori un catàleg de locals comercials buits i fer l’acompanyament al negoci per poder-se establir de manera fixe a Salt. Un fet que ha de promoure també l’ocupació laboral a Salt i renovar el teixit comercial, al mateix temps que es puguin anar ocupant locals que ara estan buits.

Reactivar el teixit comercial

L’objectiu del conveni és poder impulsar i reactivar el teixit comercial de Salt i més especialment, l’eix comercial del sector centre i a l’entorn del Mercat Municipal i que la reactivació del programa ‘Salt Xef’ es converteixi en una incubadora d’empresa emergents del sector de la restauració. L’acord entre les dues institucions és per a quatre anys, per bé que es pot prorrogar 4 anys més si així ho acorden ambdues parts. El projecte també busca retroalimentar-se amb el Mercat Municipal i es preveu que els negocis escollits puguin generar sinergies amb la resta de parades, en especial, comprant els productes frescos que necessitin per al desenvolupament de la seva activitat. Per això, en la presentació del projecte també hi ha assistir la directora-gerent del Mercat Municipal de Salt, Marta Julià.

El local, situat al carrer Torres i Bages 81, té una superfície útil de 39 metres quadrats i es troba completament equipat per poder desenvolupar-hi una tasca gastronòmica. Així la cuina industrial, té dues piques, forn, planxa, fogons, fregidores, campana, mostrador, rentaplats, taula refrigerada, envasadora al buit o batedora mescladora professional, entre altres accessoris. A més, consta d’un magatzem de 8 metres quadrats amb nevera i congelador i la part de botiga també totalment equipada ja amb caixa registradora i mostrador vitrina.

«Oportunitat» pels alumnes

En la presentació d’aquest matí, l’alcalde Salt, Jordi Viñas, ha destacat que “el nou conveni amb l’Escola d’Hostaleria de Girona mostra el compromís com a govern d’innovar i promoure en un sol projecte l’emprenedoria, fomentar el dinamisme econòmic i l’ocupació, reforçar el teixit comercial de Salt inicialment al sector del mercat, però amb l’evolució de l’acord també a la resta de barris del municipi”. Per això, el batlle afegia “estem satisfets d’aquest acord amb un centre educatiu de referència com és l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona perquè el projecte agafi múscul gràcies a les propostes que puguin arribar-hi i més encara si es té en compte que són molts els saltencs que són alumnes d’alguns dels cicles que s’hi ofereixen”. Per la seva banda, el director de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, Jordi Garcia, ha explicat que “el projecte ‘Salt Xef’ “és una oportunitat per als nostres alumnes perquè cada any un dels 60 o 70 projectes anuals que desenvolupen pugui fer-se realitat en aquest espai a tocar el Mercat Municipal de Salt, que ha de servir com a trampolí per aquests projectes”. Un cop signat el conveni es calcula que el primer projecte podria escollir-se cap a final de maig, amb la voluntat que des de principi d’estiu ja pugui està en marxa. Entre els primers projectes candidats per insatal·lar-se a ‘Salt Xef’ ja hi ha dues propostes d’alumnes de l’Escola d’Hostaleria de Girona per fer-hi postres marroquins o un altre de menjar per emportar, per bé que encara s’han de recollir més propostes en les properes setmanes. “Tenim clar que la matèria prima del negoci ha de sortir del mercat i generarem sinergies amb el mateix mercat, els alumnes han d’aprofitar les oportunitats que suposa tenir un local paret amb paret amb un mercat municipal com el de Salt”, detalla Garcia.