CRÒNICA

I si tornessin les carpes d’estiu o l’Equus Catalonia?

El darrer Pla d’Usos de la Devesa regula activitats que «molt jovent gironí desconeix», tal com denuncia el PSC que recorda que està caducat fa dos anys

Imatge d'arxiu d'una de les carpes.

Imatge d'arxiu d'una de les carpes. / DdG

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Ara mateix, el Pla d’Usos i Activitats de la Devesa de Girona permetria encara que tornessin les carpes d’estiu -o veles-. Implantades l’any 1990 i en funcionament fins a l’estiu del 2012, l’Ajuntament en va prescindir en considerar que l’oci nocturn a la ciutat s’havia diversificat i que aquell model era «obsolet». L’alcalde era Carles Puigdemont, i la regidora de Promoció Econòmica, Marta Madrenas.

El Pla d’Usos i Activitats de la Devesa regulava aquesta i altres activitats que periòdicament ocupen el parc, considerat un BCIN(BéCultural d’Interès Nacional). El Pla està caducat des de l’any 2022 però a manca d’un de nou, s’entén que està vinent per pròrroga o per no actualització de l’existent. Tal com succeïa amb les concessions als grups empresarials que les gestionaven, que durant anys van poder anar prorrogant l’autorització per plantar la carpa primer al passeig de la Devesa i posteriorment més a dins, a prop de la plaça de les Botxes.

Òbviament, la implantació de les carpes depèn del govern i no dels empresaris, però la normativa es podria rescatar si es considerés oportú. Una altra cosa seria la possible revolta veïnal si així succeís. També passaria amb el mític Equus Catalonia, la fira del món del cavall que durant anys va posar Girona al mapa dels esdeveniments equins. Dos cops va fer el salt a Barcelona i va acabar tornant perquè era a Girona allà on el públic es bolcava amb l’esdeveniment i on els criadors se sentien com a casa. No era una fira fallida més a la ciutat comtal sinó una de les activitats firals en una ciutat que es començava a posar de moda, la dels quatre rius i una sèquia, la immortal, la que tindria tants equips professionals esportius lluint el món de la ciutat amb orgull gironí.

Les carpes i l’Equus Catalonia són els dos exemples que va posar la regidora del PSC Bea Esporrín, en en darrer ple, per recordar que l’últim Pla d’Usos aprovat per l’Ajuntament encara regula esdeveniments com aquests dos que «molt jovent gironí desconeix». Aquella normativa es va aprovar el 2010 i va caducar el 2022. Les polèmiques per cada foli de cada document que s’aixecava relatiu al parc de la Devesa va provocar que l’aleshores alcaldessa, Marta Madrenas, decidís deixar en un calaix pràcticament qualsevol aspecte vinculat al parc. Esporrín va preguntar si el nou govern tenia previst actualitzar el Pla d'Usos. Va haver-ho de preguntar tres cops. Els dos primers ningú va respondre. Al final del ple, l’alcalde, Lluc Salellas, va exposar-li que «és un tema que hem de parlar i estudiar i decidir que hem de fer».

Una imatge d'un dels darrers Equus Catalonia.

Una imatge d'un dels darrers Equus Catalonia. / DdG

Subscriu-te per seguir llegint