16 de setembre de 2007
16.09.2007
Diari de Girona

Mor Antònia Adroher, la primera regidora de la història a l´Ajuntament de Girona

16.09.2007 | 02:00
units fins al final. Antònia Adroher i Carmel Rosa van unir les seves vides a l´exili. Ell va morir el novembre passat.

«Davallava en bicicleta el pont de Pedra sobre el riu Garona, a Tolosa del Llenguadoc, quan vaig veure, fugisserament, una cara coneguda. Era l'Antònia de Girona, que avançava per la vorera amb el seu caminar pausat i ondulant». Carmel Rosa, explica així a «La llavor dels somnis» (Edicions CCG) la seva trobada amb Antònia Adroher. Era l´inici d´una història d´amor i de lluita.

Antònia Adroher i Pascual va morir ahir als 94 anys d´edat. Destacada líder sindical i tot un referent del moviment comunista de l´Estat Antònia Adroher va ser la primera dona de la història en asseure´s a la taula de plens de l´Ajuntament de Girona, on el 1936 va encarregar-se de la regidoria de Cultura i Propaganda. El 1939 va creuar la frontera camí de l´exili cap a França i va ser allà, lluny de casa, on va unir-se ja de per vida amb el seu company de lluita Carmel Rosa, també activista compromès amb la causa comunista. En els darrers anys de la seva vida havien escollit Banyuls-sur-Mer (Catalunya Nord) com a últim racó per rememorar els seus temps revolucionaris. Carmel Rosa va morir el passat mes de novembre i Antònia Adroher ha seguit ara el mateix camí.
Antònia Adroher i Pascual va nèixer a Girona el 22 de juny de 1913 i va rebre una educació -sobretot per part de la mare- encaminada a fer-la conscient de les desigualtats socials. Així, es va anar modelant el seu caràcter rebel i inconformista alhora que el seu compromís polític i social. Amb l´arribada a l´adolescència es va posar a estudiar per ser mestra i es va fer militant sindicalista de la Federació Espanyola de Treballadors d´Ensenyament.
Implicada ja de ple en política va ser una de les fundadores del POUM (Partit Obrer d´Unificació Marxista) i va integrar-se en el seu secretariat femení. El 21 d´octubre de 1936 va ser nomenada regidora de Cultura i Propaganda de l´Ajuntament de Girona, convertint-se així en la primera dona que ostentava representació municipal. La seva feina al consistori va dedicar-la sobretot a treballar per allò que millor coneixia: l´ensenyament. Així, va caracteritzar-se per dur a terme una tasca molt intensa per eradicar l´analfabetisme alhora que buscava recursos per millorar les condicions escolars i la renovació pedagògica.
El gener de 1939 va exiliar-se a França, on va haver de suportar les misèries de la Segona Guerra Mundial i estades en camps de concentració.
Als anys 50 es va instal·lar a París, juntament amb el seu company Carmel Rosa i el seu fill Germinal.
Ara fa un any, només uns mesos abans de la mort d´ell, Antònia Adroher i Carmel Rosa van ser distingits per la Generalitat amb la Creu de Sant Jordi. I és que la seva havia estat una història de lluita.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook