Compte amb els semàfors: si estàs aturat amb el vehicle i fas aquesta acció, la multa pot ser grossa

La normativa de circulació cada vegada s'està posant més estricta

Els semàfors, els aliats de la DGT

Fernando Álvarez

Circular per la carretera cada vegada és més complicat. L'estrès del dia a dia, els motors dels cotxes que tenen una potència més elevada, les autovies i autopistes gratuïtes, les distraccions com els mòbils, etcètera. La veritat és que hi ha un seguit de factors i perquè no dir el més gran: la inconsciència; que fan que cada vegada hi hagi més accidents, tot i haver-hi un sistema de control molt més regularitzat i estricte. En aquest cas, us explicarem les sancions a les quals us podeu exposar si us salteu un semàfor. I recordeu la normativa viària existeix per evitar accidents i per sancionar als infractors.

Com ja sabràs, els semàfors no són únicament per a aquells que circulen per la carretera en un vehicle de motor, sinó que també han de ser respectats tant per vianants en els passos de zebra com per aquells altres vehicles que circulen per la carretera, com les bicicletes. A part de la multa per no respectar un semàfor, n'hi ha d'altres que et poden posar i algunes tan senzilles com la que t'explicarem a continuació.

Multa per saltar-te un semàfor

En vies urbanes, hauràs notat que són molts els semàfors que disposen d'una càmera del darrere que vigila el trànsit i aquells conductors que no respecten les normes de trànsit. Hi ha moltes altres formes per sancionar els conductors i hi ha més càmeres disposades a les carreteres espanyoles que controlen, entre altres coses, l'ús del mòbil, la velocitat o fins i tot, el distintiu mediambiental que porta el teu vehicle.

Tot i aquest control, encara hi ha moltes persones que continuen fent el que volen quan estan al volant, per la qual cosa, si n'ets un, hauries d'estar al corrent de les multes que suposen. La de saltar-se un semàfor en vermell, per exemple, és de 200 euros i 4 punts del carnet de conduir, encara que hi ha excepcions, com t'explicarem a continuació.

No facis mai això

A més de la multa per saltar-te'l, com et dèiem abans, hi ha altres sancions que et poden posar. Molts conductors utilitzen els semàfors per moure el seu seient o col·locar els miralls (coses que s'haurien de fer quan el vehicle està estacionat), però n'hi ha molts que fan coses encara més greus, com fer servir el telèfon mòbil.

Quan estàs parat en un semàfor no pots fer servir el teu mòbil, encara que sigui per canviar de cançó, veure un missatge o consultar l'hora. Si els Agents de Trànsit t'enxampen fent-ho, la multa a la qual t'enfrontes és de 200 euros i 6 punts del teu carnet de conduir. Es tracta d'una conducta perillosa i davant la qual has d'anar amb compte si no vols endur-te un ensurt “econòmic”.