El fumet elaborat artesanalment per Pescadors de Roses S. L. es podrà comprar a Austràlia i a Nova Zelanda. L'empresa ha signat un contracte amb una empresa de Melbourne, que distribuirà el brou durant dos anys. La companyia australiana ja ha fet una primera comanda que surt en un vaixell des de València. És el primer cop que el fumet de Pescadors de Roses surt d'Europa. Fins ara la comercialització s'ha concentrat bàsicament a Catalunya, on es ven a moltes peixateries i a mercats municipals. L'empresa comercialitza 2.600 litres de brou setmanals i ha tancat el 2013 amb una facturació de 4,3 MEUR (milions d'euros).

D'una distribució centrada a Catalunya, el fumet de Pescador de Roses passa a vendre's a Nova Zelanda i a Austràlia. L'empresa ha signat el contracte amb una empresa de Melbourne, que li atorga l'exclusiva per comercialitzar en aquest territori el fumet, el producte estrella de l'empresa.

Actualment es comercialitzen uns 2.600 litres de fumet setmanals en pots d'un litre de brou elaborat en partir d'una recepta tradicional. El fumet és 100% natural i elaborat amb peix capturat a Roses. L'empresa ha fet una inversió d'uns 400.000 euros en maquinària destinada a la producció del fumet. La planta de Roses, a més de l'apartat destinat al fumet de peix, disposa d'unes instal·lacions per a congelació, evisceració i cocció de peix i marisc. La empresa va iniciar la seva trajectòria l'any 2010 i el passat exercici va facturar 4,3 milions d'euros.

Pescadors de Roses S. L. s'encarrega del funcionament de la planta d'envasat del moll pesquer. La confraria de Pescadors de Roses és la propietària de les instal·lacions i la maquinària i la societat d'explotació per a la comercialització està formada per la confraria (un 51%) i Peixos Gotanegra (un 49%).

Producte artesanal

L'elaboració del fumet, que serveix de base per elaborar salses, arrossos i caldos, entre molts altres plats, es va iniciar fa quatre anys per evitar que el peix de roca que es pescava i que no es venia s'hagués de retornar al mar. El fumet envasat té una durada de dos any i és un producte sense additius ni conservants, no porta sal i és apte per a celíacs.

"Hem posat en valor un producte que abans era difícil de comercialitzar. Cal tenir en compte que el peix es compra en subhasta, es fa el fumet i que els guanys retornen al col·lectiu de pescadors", destaca l'administrador mancomunat de Pescadors de Roses S. L., Antoni Abad. En la mateixa línia, el gerent de l'empresa, Pere Gotanega, exposa que "la idea és fer un producte artesanal a nivell industrial sense canviar les receptes del avis, gent marinera, coneixedora de la riquesa pesquera de la costa".