21 d'octubre de 2015. Aquesta és la data que els fans de 'Retorn al futur' tenen marcada en vermell al seu calendari. I és que és el dia en què Marty McFly va viatjar fins al futur en el segon lliurament de la saga. Una cinta en què Robert Zemeckis va imaginar un 2015 bastant allunyat de la realitat ... o potser no tant?

'The Guardian' ha fet un repàs pel 2015 que ens presentava Zemeckis comparant-lo amb el 2015 real. Algunes de les prediccions que podíem veure en els primers 30 minuts de la cinta estrenada el 1989 s'han fet realitat, d'altres en canvi s'han quedat en la ficció ... de moment.

Monopatins voladors

Des que van sortir en la pel·lícula, no han estat poques les companyies que han intentat inventar els monopatins voladors. El més a prop que estem de veure alguna cosa semblant al que hi ha a 'Retorn al futur 2' és un prototip en què ha treballat la companyia Hendo i el patinador Tony Hawk.

Tiburón 19

És difícil que a l'octubre d'aquest any arribem a veure la 19a pel·lícula de Tiburón. La mítica cinta dirigida per Steven Spielberg 'només' va arribar la quarta entrega. Tot i així, cal reconèixer-li a Zemeckis la gran visió de futur que va tenir amb el 3D. Avui en dia és una realitat, fins i tot Tiburón es va remasteritzar en aquest format en 2011 (Tiburón 3-D. La presa).

Vambes autoajustables

Segons Nike, les vambes autoajustables estaran a la venda aquest any. La companyia ja va intentar llançar el 2011 un calçat molt similar al que portava Marty McFly, en què va substituir els cordons d'energia per un material elàstic.

Corretges que passegen a gossos

Matinar o sortir a mitjanit per passejar el gos podria acabar-se si com va predir Zemeckis s'haguessin inventat les corretges que passegen a gossos. És cert que el món està més robotitzat que el 1989, però per a desgràcia de molts, encara no es pot gaudir de la avantatges d'aquest invent, com tampoc de les papereres amb control remot.

Trucades de vídeo

Un dels grans encerts de la pel·lícula. Molt similar a Skype, les videotrucades es fan a través d'una pantalles en què podem tenir tota la informació sobre el que diu.

Internet i mòbil

Són els grans absents en aquests 30 minuts el 2015 de Marty McFly. En la seva defensa direm que l'enorme impacte d'internet va ser palès a partir dels 90.

Biometria

Escanejar la retina o les empremtes dactilars és una cosa que avui en dia s'utilitza per identificar persones i com a mètode de seguretat, encara que en la pel·lícula fan un pas més i el presenten com un ús estès en l'àmbit domèstic. És cert que la domòtica avança, però encara no s'ha arribat al nivell que ens presenten a la pel·lícula (potser sí en prestacions, però ni de lluny en implementació).

La moda

Deixant de banda les vambes autoajustables, probablement aquest és un dels aspectes on Zemeckis més va deixar volar la seva imaginació. La doble corbata encara no s'ha posat de moda, tampoc la gavardina d'or, ni la jaqueta amb autosecat. Encara que tal i com és el món de la moda -i segons avança la tecnologia-, mai se sap.

L'apogeu del paper

Al 2015 de 'Retorn al futur' el paper segueix sent molt important. El USA Today és un extens feix de papers, hi ha un fax a cada habitació, i fins i tot s'esmenta l'existència d'un paper que repel·leix la pols. Cap de les tres coses és avui una realitat.

Ulleres

És curiós que 'Retorn al futur' tracte per partida doble el tema de les ulleres intel·ligents en 2015, l'any en què s'espera que aquests dispositius s'enlairin a la realitat. Tant les ulleres de realitat virtual com les de realitat augmentada apareixen. Al carrer, en arribar al futur, Doc observa Hill Valley amb unes ulleres que li donen informació enriquida, com fan les Google Glass.

Per la seva banda, el fill de Marty McFly contesta al telèfon amb unes ulleres futuristes que bé podria ser un casc de realitat virtual per a mòbils, com el Gear VR.

Cotxes voladors

Una de les grans decepcions del 2015 real en què els cotxes segueixen necessitant de les autopistes. És cert que fa uns mesos la companyia Terrafugia presentava un prototip, però ni s'acosta al desenvolupament d'aquests vehicles al 2015 de Retorn al futur 2.

Videoconsoles

No es veu cap videoconsola de 2015 en la pel·lícula, però es pot intuir que existeixen -fins i tot que es juga sense comandament- pel menyspreu amb què alguns nens parlen d'elles i recorden les dels 80.

L'hidratador d'aliments

En la pel·lícula, la mare de Marty introdueix una petita pizza deshidratada en una màquina i la converteix en una pizza familiar, cosa que clarament encara no és possible.

Televisió

Cal reconèixer que en aquest aspecte la visió futurista de Zemeckis va encertar de ple. Televisions de plasma per tot arreu, l'opció de la multipantalla i joves enganxats als programes televisius.