Un estudi presentat avui assenyala que en el 40% del comerç de tonyines -en mercats, peixateries o restaurants- hi ha "frau" i que un 90% d'aquestes pràctiques consisteix a oferir com a tonyina vermella producte que pertany a altres espècies.

L'informe, difós en la VIII Jornada Científica de la Tonyina Vermella organitzada pel grup català Balfegó a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), ha estat redactat per la investigadora Ana Gordoa, del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (Girona), pertanyent al Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Gordoa ha explicat que el 40% dels casos estudiats l'espècie de túnid que es comercialitza no correspon amb la que és realment, segons ha detallat Balfegó en un comunicat.

Aquest frau comercial ocorre en percentatges similars tant en mercats centrals, com en peixateries i restaurants.

En el 90% d'aquests casos, analitzats el 2015, s'estarien venent com tonyina vermella altres espècies de túnids, principalment peugròs i tonyina d'aleta groga.

L'altre 10% correspondria a un "frau invers", és a dir, es vendria tonyina vermella com si fos una altra espècie, a causa de la seva procedència de la pesca il·legal.

L'estudi també revela que pràcticament cap dels punts de venda i restaurants on s'oferia tonyina vermella disposava del Document de Captura de Tonyina Vermella (DAC), obligatori com a norma de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (Iccat) en el seu pla de recuperació.

A més, en el 78% dels casos l'etiquetatge presentava deficiències en la informació facilitada als clients pels operadors comercials o un etiquetatge incorrecte.

L'informe abraça la cadena comercial de la tonyina completa i les esmentades mostres provenen de totes les localitats del litoral de Catalunya, a les tres capitals de les províncies costaneres d'aquesta comunitat i als mercats centrals de Madrid, Barcelona i Màlaga.