El CIS resol el gran debat sobre la truita de patates

El CIS pregunta sobre les preferències gastronòmiques dels espanyols i la paella s'imposa com a "plat nacional"

Set de cada deu considera que la truita ha de portar ceba i més de la meitat coincideix que ha d'estar poc feta

Bruna Segura

En un estudi gastronòmic revelador, el 48% dels espanyols considera la paella com el plat més emblemàtic de la cuina espanyola, mentre que la humil truita de patata es posiciona en segon lloc amb un 25,4%, deixant el pernil ibèric a un respectable tercer lloc amb un 17,8%. segons es desprèn de l'enquesta de turisme i gastronomia feta pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

Tot i això, el veritable dilema sorgeix quan s'aborda el tema de la truita de patata. Ha de portar ceba o no? El 70,4% insisteix que sí, mentre que el 20,9% prefereix prescindir d'aquest ingredient. A més, el 53,9% defensa que la truita estigui poc feta, mentre que un 26,9% sosté que hauria d'estar ben cuita.

L'enfrontament entre guisats i fregits també divideix l'estat de la qüestió culinària. Sorprenentment, el 85,8% dels enquestats escullen la cullera sobre la paella. Pel que fa a la proteïna preferida, el 44,2% s'inclina per la carn, mentre que el 40,8% es decanta pel peix.

Però què opinen els espanyols sobre la seva pròpia cuina en comparació amb la de la resta del món? Gairebé el 96% creu que la gastronomia espanyola mereix un lloc entre les tres o quatre millors del planeta. De fet, un 81,1% sorprenent va més enllà i proclama que el menjar espanyol és el millor del món, superant la italiana i la francesa en el seu propi joc. Tot i aquests resultats, el debat sobre la recepta perfecta de la truita de patata sembla estar lluny de resoldre's.

Vacances una o dues setmanes, platja i gasten de 15 a 30 euros en restaurants

La majoria dels espanyols se'n va habitualment entre una i dues setmanes de vacances d'estiu, té el turisme de sol i platja com a opció favorita i es gasta de mitjana entre 15 i 30 euros cada vegada que van a un restaurant, segons l'enquesta de turisme i gastronomia del CIS.

Concretament, el 32,2% se'n va habitualment entre una i dues setmanes de vacances d'estiu, mentre que un 26,2% se'n va una setmana, un 24% més de dues setmanes i un 12,3% menys de set dies.

Pel que fa al turisme, si bé el turisme de sol i platja és l'opció preferida pel 51,5% de la ciutadania, pel 45,9% ho és el turisme cultural, mentre que el de contacte amb la natura és la millor opció per a un 37,7%.

A l'hora de viatjar, la majoria opta un per un poble de costa o proper a ella (33,8%), seguit per una ciutat costanera (21,1%), un poble al camp (17,9%) i una ciutat interior (11,3%). Pel que fa a l'allotjament habitual, el 45,8% se'n va a un hotel o aparthotel, davant d'un 13% que marxa a un segon habitatge, un 14,3% que prefereix un habitatge complet de lloguer inclòs o apartament turístic i un 11 ,4% que se'n va a habitatges de familiars.

L'enquesta, basada en 4.538 d'entrevistes realitzades entre el 31 de juliol i l'11 d'agost d'aquest any, revela que gairebé sis de cada deu espanyols passen les vacances a Espanya, mentre que un 20,1% en gaudeix part també l'estranger i el 5,4% ho fa exclusivament fora del país.

Pel que fa a l'organització de les vacances, el 61,4% ja ho fa a través d'Internet, davant d'un 14,9% que ho fa mitjançant agències de viatge.