El CIS resol el gran debat sobre la truita de patates
El CIS pregunta sobre les preferències gastronòmiques dels espanyols i la paella s'imposa com a "plat nacional"
Set de cada deu considera que la truita ha de portar ceba i més de la meitat coincideix que ha d'estar poc feta
Bruna Segura
En un estudi gastronòmic revelador, el 48% dels espanyols considera la paella com el plat més emblemàtic de la cuina espanyola, mentre que la humil truita de patata es posiciona en segon lloc amb un 25,4%, deixant el pernil ibèric a un respectable tercer lloc amb un 17,8%. segons es desprèn de l'enquesta de turisme i gastronomia feta pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).
Tot i això, el veritable dilema sorgeix quan s'aborda el tema de la truita de patata. Ha de portar ceba o no? El 70,4% insisteix que sí, mentre que el 20,9% prefereix prescindir d'aquest ingredient. A més, el 53,9% defensa que la truita estigui poc feta, mentre que un 26,9% sosté que hauria d'estar ben cuita.
L'enfrontament entre guisats i fregits també divideix l'estat de la qüestió culinària. Sorprenentment, el 85,8% dels enquestats escullen la cullera sobre la paella. Pel que fa a la proteïna preferida, el 44,2% s'inclina per la carn, mentre que el 40,8% es decanta pel peix.
Però què opinen els espanyols sobre la seva pròpia cuina en comparació amb la de la resta del món? Gairebé el 96% creu que la gastronomia espanyola mereix un lloc entre les tres o quatre millors del planeta. De fet, un 81,1% sorprenent va més enllà i proclama que el menjar espanyol és el millor del món, superant la italiana i la francesa en el seu propi joc. Tot i aquests resultats, el debat sobre la recepta perfecta de la truita de patata sembla estar lluny de resoldre's.
Vacances una o dues setmanes, platja i gasten de 15 a 30 euros en restaurants
La majoria dels espanyols se'n va habitualment entre una i dues setmanes de vacances d'estiu, té el turisme de sol i platja com a opció favorita i es gasta de mitjana entre 15 i 30 euros cada vegada que van a un restaurant, segons l'enquesta de turisme i gastronomia del CIS.
Concretament, el 32,2% se'n va habitualment entre una i dues setmanes de vacances d'estiu, mentre que un 26,2% se'n va una setmana, un 24% més de dues setmanes i un 12,3% menys de set dies.
Pel que fa al turisme, si bé el turisme de sol i platja és l'opció preferida pel 51,5% de la ciutadania, pel 45,9% ho és el turisme cultural, mentre que el de contacte amb la natura és la millor opció per a un 37,7%.
A l'hora de viatjar, la majoria opta un per un poble de costa o proper a ella (33,8%), seguit per una ciutat costanera (21,1%), un poble al camp (17,9%) i una ciutat interior (11,3%). Pel que fa a l'allotjament habitual, el 45,8% se'n va a un hotel o aparthotel, davant d'un 13% que marxa a un segon habitatge, un 14,3% que prefereix un habitatge complet de lloguer inclòs o apartament turístic i un 11 ,4% que se'n va a habitatges de familiars.
L'enquesta, basada en 4.538 d'entrevistes realitzades entre el 31 de juliol i l'11 d'agost d'aquest any, revela que gairebé sis de cada deu espanyols passen les vacances a Espanya, mentre que un 20,1% en gaudeix part també l'estranger i el 5,4% ho fa exclusivament fora del país.
Pel que fa a l'organització de les vacances, el 61,4% ja ho fa a través d'Internet, davant d'un 14,9% que ho fa mitjançant agències de viatge.
- Així és com has de caminar (segons els nutricionistes) per perdre pes sense esforç
- El truc de la fregona que fa embogir a tothom: les juntes queden impecables
- Pere Guardiola admet que la UEFA només permetrà 9.000 espectadors a Montilivi per la Champions
- El PP proposa una “autopista fiscal” perquè Catalunya sigui la comunitat que pagui els impostos més baixos
- Els metges demanen eliminar-lo dels sopars: té fama de saludable, però no ho és
- «Després d’un any amb fàrmacs antiobesitat es torna al mateix pes»
- Necrològiques , Noticies de Necrològiques - Diari de Girona
- Les pluges augmenten la capacitat dels embassaments per sobre del 18%