177 municipis de la demarcació de Girona, inclosa la seva capital, formen part de la segona fase del procés de transició a la televisió digital terrestre (TDT). Aquestes localitats, que se sumaran a la trentena de la Garrotxa i el Ripollès que des de fa uns mesos ja no poden veure la televisió convencional, viuran l'"apagada analògica" entre desembre i gener. Per completar la demarcació de Girona quedaran 13 municipis que s'inclouen en la fase corresponent a Lleida Nord.

Tal com va explicar ahir el representant de l'Oficina Nacional de Transició a la TDT del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, Ignacio León, s'està modificant "un servei que és bàsic", i el compromís del Govern és "igualar la cobertura" de la televisió analògica. A Girona hi ha cinquanta emissors i "es digitalitzaran tots". Tot i que aquest procés està "molt avançat" encara queda; de fet, aquesta setmana es posarà en funcionament el d'Albanyà. Després d'aquest, a les comarques gironines en quedaran 8 per digitalitzar. És per aquest motiu que "el més probable és que l'apagada analògica sigui al gener" a Girona.

Ahir va tenir lloc la primera actuació d'aquesta segona fase, la reunió informativa per als alcaldes dels municipis afectats. Es tractava de donar-los les eines necessàries "per poder informar de forma òptima". En aquesta fase hi haurà dos punts d'informació fixos durant dos mesos (un a Girona i un altre a Figueres) i d'altres de mòbils, que buscaran concentracions de població (fires, festes, mercats). A més, un mes abans de l'apagada apareixeran cartells a la televisió analògica recordant que aquesta quedarà obsoleta en breu. Ignacio León també va recordar que col·lectius "de risc" com gent gran, amb dependència o amb discapacitats auditives o visuals poden aconseguir un descodificador adaptat que ja poden recollir a la Subdelegació del Govern.

El 99,6% dels ciutadans dels municipis de Girona on es produirà el cessament al gener coneixen el nou sistema audiovisual, mentre que les llars antenitzades superen el 93%. León es va mostrar satisfet amb aquests indicadors i va afegir que l'Estat espanyol culminarà el procés abans del termini establert per a la UE, el 3 d'abril de 2010.