La mort de Guillem, la pel·lícula sobre l’assassinat de Guillem Agulló dirigida per Carlos Marques-Marcet, ha rebut el Premi a millor llargmetratge al Festival de Cinema i Televisió Reino de León, celebrat la setmana passada.

El film recrea el cas de Guillem Agulló i Salvador, un jove valencià de 18 anys militant de l’esquerra independentista i antifeixista, que va ser assassinat d’una punyalada al cor per un grup de neonazis l’11 d’abril del 1993. Segons la sinopsi del film distribuïda pels seus responsables, «destrossats, els seus pares, en Guillem i la Carme, lluitaran perquè la mort del seu fill no sigui considerada fruit d’una simple baralla entre bandes. El camí, ple d’obstacles, amenaces i d’una guerra bruta mediàtica, estarà a punt de destrossar la família, que haurà d’aprendre a viure fent el dol per la mort d’un fill mentre lluita per la seva memòria, que, de mica en mica, esdevé el símbol d’una causa que ells no s’havien pensat mai que encapçalarien». La mort de Guillem és una producció de Lastor Media, SUICAfilms i Som*Batabat Produccions, amb participació de TV3.

Com a millor documental ha guanyat Cartas Mojadas de Paula Palacios, i el guardó al millor curtmetratge de ficció ha estat per Fase 5, de Carles Valdés. El millor curtmetratge animat ha estat Homeless Home, d’Alberto Vázquez.