Resposta

d´Alfons Quintà

Malgrat el seu to injuriós, he llegit la carta que em dedica a l´edició de dijous passat el lector Sr. Xavier ­Sayols, de Sant Julià de Ramis. El seu seguit de judicis de valor, sense cap argument ni contradir cap dada meva, em reconforta i m´estimula.

Manifesta que va arrencar els fulls d´un llibre que corresponien a una ponderada entrevista amb mi, publicada en un llibre de Victor Alexandre i escrita per ell. El més diguem-ne fort que hi exposava era la meva admiració pel pensador liberal Sir Isaiah Berlin. La virulència de l´afirmació del Sr. Sayols em va fer recordar una frase del gran poeta alemany Heinrich Heine: «Sigui on sigui que cremin llibres, finalment també cremaran éssers humans».

Confio que aquí mai més s´arribi a tant, però no em reconforta que el Sr. Sayols tingui com a referent a Che Guevara. No és cap «mediocritat manipuladora de lletraferit» -per usar una expressió de la carta- afirmar que aquell personatge va ser un assassí patològic. Ho deixen fora de dubte les excel·lents biografies de Jon Lee Anderson i de Jorge G. Castañeda, ambdues publicades a Espanya, i el llibre de memòries del seu excompany Dariel Alarcón Ramírez, entre molts altres documents.

Potser fins i tot em crearia «una certa angoixa personal», com diu el lector, ser ben considerat per algú que té com referent a aquell sinistre personatge. Quant als atacs genèrics al socialisme que m´imputa em fa pensar que no ha llegit els molts elogis que he escrit sovint respecte al socialista Carlo Rosselli, o Manuel Valls, Dominique Strauss-Khan, Walter Veltroni, Bertrand Delanoë o bé, sobretot, Tony Blair.

-Alfons Quintà. Barcelona.

Més rigor

Referent a la notícia publicada el diumenge 25 de maig de 2008 titulada «Decepció a Cervià de Ter amb la gestió del nou govern d´ERC», per L. Fanals, li voldria argumentar que sóc subscriptora del Diari de Girona Núm. 23214-00/0 de Cervià de Ter. Bé, dono moltes més dades que les facilitades per vostès sobre la comerciant de Cèrvia de Ter o el tal Sr. Enric Mesas que no se´l coneix o reconeix com a representant o membre de cap agrupació, partit, associació del que sigui, o pare de nens que vagin als parcs, sinó només com a coneixedor del caminar dels crancs. Aquesta carta no vol desmerèixer l´opinio o el dret d´opinar de cap individu, però sí apel.lar al rigor profesional d´aquest diari que defenso i llegeixo cada dia. Personalment crec que els subscriptors o clients habituals d´aquest diari mereixem més rigor, i no només l´aval d´una suposada comerciant segons L. Fanals i un veí de Cervià de Ter que representa el 0,1% de la poblacio de Cervià de Ter. Perquè no van preguntar-me a mi o a algú favorable a la nova gestió d´aquest ajuntament i així haurien tingut el 0,2% sobre 874 opinions del nostre poble?

-Noemi Turñé i Sansi. Cervià de Ter.

Sobre l´aigua

Tot i com ja es diu avui, dissabte, a l´editorial d´aquest diari, sobre la manifestació de protesta de l´Associació de Regants del Ter, arran de la visita, a Torroella de Montgrí, del president de la Generalitat de Catalunya, tampoc no estem d´acord amb el brot de violència que va haver-hi, i que fins i tot va ocasionar uns quants ferits. Malgrat tot, és comprensible que la gent que necessita l´aigua per regar els seus conreus, dels quals depèn, en bona part, la seva supervivència, estigui molt nerviosa enfront de la situació de sequera i restriccions que pateixen, motivada -a part de la manca de pluges i de previsió- pel transvasament de la major part del cabdal del Ter, actualment ja de per si molt minvat, cap a Barcelona. Ara bé! la violència no és mai bona consellera, i és una llàstima que fins la gent del camp, que normalment sol ser molt pacífica, duta pel seu nerviosisme, hagi d´arribar a aquests extrems. Tot i així quan el president, per apaivagar els ànims dels regants, va agrair la seva generositat, pel transvasament de l´aigua del riu a la Ciutat Comtal, potser no va emprar la paraula més adequada, perquè la generositat, quan deixa de ser voluntària, es converteix en imposició, i llavors s´ha de parlar de tolerància i de paciència, que és el que fa que, quan la situació s´allarga massa, es corri el risc de les manifestacions de protesta, i que aquestes, a vegades, no siguin pacífiques del tot. Per cert, aquells i aquelles que no som regants tampoc entenem gaire la situació que pa­teix el nostre riu, i que gairebé només es parli de les necessitats d´aigua de Barcelona, i no de les dels altres. A més, segons sembla, a part del trans­vasament del Ter, també se´ls trans­vasarà aigua de la dessaladora de Blanes. Està bé ser solidaris, però siguem-ho tots, no?, altrament costa un xic d´entendre!

-Lluís Torner i Callicó. Girona