11 de novembre de 2008
11.11.2008

Caça i pesca

11.11.2008 | 01:00
Caça i pesca

Sorprèn la desproporció entre l'esforç informatiu dut a terme per cobrir les eleccions nord-americanes i els seus resultats d'ordre pràctic. Sabem molt més que abans? Què hem obtingut de tota aquesta muntanya de paper escrit, ràdio i televisió? Poca cosa: que estem davant un succés històric, que Obama és el primer negre que arriba a la Casa Blanca, i que hi ha molta il·lusió pel canvi que representa. El part de les muntanyes, és a dir, un ratolí. Què ha ocorregut? Potser que tothom ha informat des del mateix lloc, des de la mateixa lògica: pur discurs únic. Potser, si un busca i busca, acabi trobant un nínxol d'originalitat, és a dir, un nínxol d'idees. A falta d'això, funciona la quantitat. Cal sortir a tot arreu i a tothora. Per què? Per sortir.
La tele porta a terme en les nostres vides una funció important fins i tot quan està apagada. Amb determinats polítics succeeix el mateix: han de romandre tota l'estona davant de nosaltres, encara que estiguin apagats. En certa manera, l'allau d'informació? Respecte a les eleccions EUA i els seus candidats ha estat la cosa més semblant a una apagada informativa. Si no se'ns hagués informat, sabríem també les quatre coses que sabem. A penes han circulat dos o tres discursos (amb molt poques variants dintre seu) entorn de l'assumpte, i tots dos o tres semblaven trets d'una botiga de tot a cent. Si parlava Moratinos, deia això; si Solana, allò; si Rajoy, l'assumpte de més enllà. Totes les opinions estaven codificades, homologades, registrades, totes porten el seu nihil obstat al front.
La cosa més semblant a no tenir res és tenir-ho tot. Tal és un dels problemes de la informació actual: ens ho dóna tot a condició de deixar-nos buits. Fan falta nínxols d'informació a tota pastilla. Fan falta petits comunicadors que parlin des d'on no parla cap grup de comunicació. En la mesura que apareguin aquests nínxols, tornarà la intel·ligència i donarà gust llegir una crònica (fins i tot dos) sobre el que passa en el món.
En altres paraules, necessitem una espècie de caça i pesca de la informació. Només des d'un concepte tal serà algú capaç d'explicar-nos de veritat el que ha passat als Estats Units.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema