es podria pensar que la proximitat amb Europa -i no a qualsevol Europa sinó a l'avançada, lliure i moderna França- hauria de convertir Figueres en capital de la tolerància. En lloc d'això, s'hi censuren cartells d'una obra de Sade perquè els dibuixos no són prou decents, l'alcalde fa treure un ornitològic fotomuntatge que el retrata sense roba però amb un aneguet tapant-li l'ocellet , i ara el PP i C's locals -recalco això perquè dubto que en altres ciutats siguin tan retrògads- volen prohibir l'actuació del cantant Cesk Freixas perquè "es mou dins del món radical violent" (que aixequi la mà qui no es mogui cada dia en un món radical i violent). A Figueres inclús Dalí seria avui crucificat si titulés una obra El gran masturbador. Acabaran canviant el nom de la ciutat quan algú s'adoni dels diversos significats de la paraula figa.

S'hauria d'explicar als saberuts polítics dels dos partits que Cesk Freixas es pot moure pel món que li vingui de gust, sigui aquest violent, pacífic, o una combinació d'ambdues opcions segons com estigui la lluna. Després se'ls hauria de ressaltar que cap jutge ha trobat delictiva la seva conducta, i per acabar m'agradaria dir-los -ja en l'aspecte personal- que fins i tot en el cas que hagués estat empresonat per posar bombes en llars d'infants, l'artista té tot el dret a cantar. I vostès callin.

Sembla que el gran problema és que Cesk no condemna explícitament la violència, acusació en la qual trobo a faltar el PSC, estant com estan tots tan ben acostumats a il·legalitzar partits al País Basc per aquest motiu (o sigui, no ja pel que diuen sinó pel que no diuen). Han cregut que això és xauxa i que tothom s'ha de manifestar com i quan ells vulguin. D'això, res: Cesk, jo i tothom tenim tot el dret a estar interiorment a favor o en contra de la violència, el pensament és lliure. I Cesk, jo i tothom tenim tot el dret a no condemnar la violència si creiem que tenim coses millors a fer. De fet, ja acabo la columna i no l'he condemnada.