E n l'antiguitat (ahir mateix), si compraves un diari et regalaven una paella. Ara, si compres una paella et regalen el diari. No és clar què és el que adquireixes i què el que el donen. Un veí meu que fa anys llançava a la paperera de la cantonada tot el que venia amb el diari, ara llança a la paperera el diari i es queda amb la pel·lícula, el llibre, el rellotge, l'ampolleta de colònia, el croissant, el monopatíÉ És com si en els parts tiréssim el nen al vàter i ens quedéssim amb la placenta. Potser és el que estem fent sense adonar-nos-en. Temps foscos, de confusió, difícils. Ens preguntem si hi ha vida a Mart quan el que hauríem de preguntar-nos és si hi ha vida al cervell.

En l'antiguitat (ahir mateix), el regal constituïa una forma d'elegància social. Precisament hi havia un anunci el lema del qual deia: "Practiqui l'elegància social del regal". Ara, el regal s'ha convertit en una indústria lumpen. No pots comprar-te un sabó líquid sense emportar-te un xampú, ni una crema d'afaitar sense que et donin una colònia. Molt aviat, veient ?l'evolució d'aquesta mania, en adquirir un quilo de costelles de xai t'obsequiaran amb una escombreta de vàter. O en comprar una Bíblia et lliuraran les obres completes de Corín Tellado. Que quina relació hi ha entre les costelles i les escombretes o la Bíblia i la ?Collado? La mateixa que entre un diari i una paella. Ens estranya l'assumpte de la paella? En absolut. Doncs això.

El regal, dèiem. Tornes a casa amb un quilo de taronges i el primer que et pregunten és què t'han regalat comprant-les.

-Res, què vols que em regalin?

-Doncs t'han enganyat.

Al contrari: m'enganyen quan em regalen alguna cosa. No hauríem ?d'acceptar presents més que en les ?dates assenyalades i per part dels ?éssers ?estimats. La resta és pura ?confusió, quan no pura estafa. Però si en el món ?analògic ens hem ?a?cos?tumat als ?obsequis, en el digital ens hem ?acostumat a la gratuïtat (llibres gratis, ?pel·lícules ?gratis, música ?gratisÉ). Doncs ni allò és un obsequi, ni això gratis. Ens ho treu el fabricant per aquí i ?l'operadora ?telefònica per allà.