Novament

les dioxines

Jesús Domingo. President d'Agroprés.

A la primavera de 1999 es va produir la primera gran crisi de les dioxines a la Unió Europea (UE). En una fàbrica de pinsos belga es va produir una contaminació amb dioxines. Els pinsos contaminats es van distribuir a unes 2.560 explotacions, de les quals el 80% corresponien a Bèlgica i la resta estaven repartides entre Holanda, França i Alemanya. A principis de 2002, Bèlgica va tornar a ser notícia per les dioxines. Cinc granges de pollastre van rebre pinsos contaminats per dioxines.

En els últims dies ha aparegut una nova crisi, en aquest cas a Alemanya, cal dir que en aquest país s'està actuant amb celeritat. La contaminació es va produir quan uns àcids grassos, obtinguts per una fàbrica de biodièsel i que estaven destinats a usos industrials (com la fabricació de paper), es van barrejar amb greix vegetal destinat a la fabricació de pinsos. Es desconeix per què es van contaminar els àcids grassos amb les dioxines i per què es van barrejar amb els greixos vegetals (quan no era el seu fi) a l'empresa alemanya Harle & Jentzsch.

Les autoritats alemanyes s'estan afanyant per descartar les explotacions on no s'han consumit pinsos contaminats amb dioxines i tornar a restablir la calma, tant entre els ramaders com entre els consumidors. El dia 10, 3.000 de les 4.700 explotacions alemanyes que estaven bloquejades van rebre permís per tornar a obrir. Les granges estaven immobilitzades davant la sospita que haguessin pogut rebre pinsos contaminats d'alguna de les 25 fàbriques d'aliments per als animals que van rebre greixos per a pinso contaminades amb dioxines.

Tots els pinsos potencialment contaminats s'han comercialitzat a Alemanya. Les produccions ramaderes també s'han venut a Alemanya, només alguns ous i ovoproductes s'han venut a Holanda i al Regne Unit.

"Espanya no ha importat pinsos ni greixos per a pinsos potencialment contaminats amb dioxines procedents d'Alemanya", deia una nota del MARM. Després de la detecció a Alemanya, la Comissió Europea, sobre la base de la informació de la Xarxa d'Alerta Europea de pinsos i aliments, ha notificat que no s'ha exportat des d'Alemanya ni greixos ni pinsos compostos potencialment contaminats.

Segons han informat també els serveis de la Comissió, tot el greix per a pinsos, els pinsos compostos i les granges potencialment contaminades han estat immobilitzades per les autoritats alemanyes com a mesura de precaució a l'espera de les anàlisis de les dioxines que s'estan realitzant.

Per tranquil·litat de tots els espa?nyols, el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM), manté un contacte permanent amb la Comissió per al seguiment d'aquesta contaminació.

L'Alicia, altra vegada en fora de joc

JOSEP MARIA BOSCH. GIRONA.

Ara que el Barça està jugant tant bé al futbol, tots hem après la tècnica del "fora de joc". I, en aquesta tècnica, la presidenta del PPC n'és, dissortadament, una virtuosa: quan el seu president a Madrid, en Rajoy, "tira per la borda" en Cascos i tot l'extremisme que significa, ella segueix "erre que erre" criminalitzant els immigrants, com si ningú l'hagués informada; quan, fins i tot ERC, aplaudeix la investidura del president Artur Mas, ella es queda impertèrrita, "fent morritos" des del seu escò ... i ordenant fer el mateix als seus subordinats.

Ella només reconeix els presidents Franco i Aznar. Quan a Tucson s'està posant en qüestió la crispació entre ideologies ?polítiques, ella s'apunta, una ?vegada més, a les cadenes neofranquistes de Madrid, a dir tonteries i a mentir sobre Catalunya i els catalans, tal com ha fet sempre. Quan el mateix Obama està preocupat pel Tea Party de Nova York, ella (qui és aquest Obama?) s'apunta, una ?vegada més al "Cazalla's Party" ?madrileny i, des d'allà és capaç, fins i tot, de dir guapo al presentador.

Des d'aquí, una vegada més, m'atreveixo a demanar sensatesa a la Sra. Sánchez Camacho i espero que, una vegada més, no em demostri allò que "d'on no n'hi ha, no en pot rajar" o, com que ella només sent obediència de Madrid, allò de "no se pueden pedir peras al olmo".

Joan Pluma: Continua l'amiguisme

marius viella. la bisbal d'empordà

Ja tornem a entrar en la política de l'amiguisme, quan pensava que s'havia acabat, i no anem bé. El Sr. Mascarell ha de procurar fer més feina amb menys elements. Tal com va suggerir el molt Honorable President , Sr. Artur Mas, no servirà de res que els ciutadans pateixin restriccions de serveis , i que els nous endollats no "reparin en despeses , perquè la casa paga". A part d'aquest raonament , també es dóna la circumstancia que el Sr. Pluma és el principal interessat a enderrocar el viaducte de Girona en contra de l'opinió del col·legi d'arquitectes i aparelladors de Girona. Si el fem responsable del sector del patrimoni de Catalunya, amb la mentalitat d'esmicolar en comptes d'aprofitar, malbaratar els diners que la ciutadania disaporta mitjançant impostos, crec que no és just i que el president, Sr. Artur Mas, hauria de posar ordre i no confiar tant en els subordinats, que la majoria no esperen res més que treure profit particular del seu càrrec.

Agraïment públic al servei de diàlisi

MONTSERRAT ALEMANY i SALVÀ. GIRONA.

Els familiars d'en Josep Maeso, que ha estat malalt renal en tractament durant més de vuit anys, volem reconèixer públicament la tasca del Servei de Diàlisi de Girona. En primer lloc i de cara a d'altres malalts renals, i als seus neguits i esperances, perquè la diàlisi li ha permès una alta qualitat de vida durant molts d'anys, malgrat que el pacient tingui una edat avançada. En segon lloc perquè -tant per part del servei públic del CatSalut com pel servei concertat amb Clínica Girona- el treball mèdic eficaç ha estat acompanyat de facilitats pràctiques, en transport, horaris ... i, sempre, amb afabilitat, tracte humà i curós i bon humor, de metges i infermeres. Aquest agraïment general el voldríem singularitzar en les persones de la senyora Carme Font i els doctors Elena Calvo i Josep Bronsoms. Hi ha moltes coses que funcionen bé i, sempre, tot darrere, hi ha persones que fan que sigui així.