He seguit amb atenció a la premsa els darrers aldarulls als carrers de Salt. I lamento de debò moltes de les columnes d'algunes persones que des de molt lluny s'atreveixen a pontificar i fer acusacions a tort i a dret. Tanmateix, és molt preocupant que més d'una d'aquestes opinions siguin de polítics o expolítics que han estat en la primera línia dels problemes reals de casa nostra.

Al final de la marxa de dissabte, es va llegir un manifest signat per més de 200 entitats que sí toca de peus a terra. És el crit d'una munió de saltencs que demanen ajut i que se'ls escolti. I ho demanen als respresentants públics, perquè en definitiva només pretenen viure en pau i llibertat. Les peticions dels veïns van dirigides a gairebé tots els departaments de la Generalitat i als polítics locals. No hi ha dubte que des de fa uns anys a Salt hi ha una gran divisió municipal. I això no és bo. En uns moments com els actuals en què el populisme pot guanyar terreny a les polítiques serioses, seria bo veure un pacte entre els dos principals líders de la ciutat. L'alcaldessa Pineda i el cap de l'oposició Torramadé han de fer possible una entesa que de ben segur hauria d'anar més enllà de les eleccions municipals. Una problemàtica com l'actual vol actuacions contundents i de xoc que només es poden portar a terme amb un govern local fort i és aquí on els dos principals partits saltencs han d'intentar arribar a un pacte que tingui com a objectiu el progrés de la ciutat. Entenc que els dos màxims responsables del PSC i de CiU són dues persones intel·ligents i que han de ser capaços d'arribar a uns acords, ?lluny de les picabaralles que a vegades representen només un grapat de vots. Si no és així, el futur de Salt serà complicat i difícil.

Al llarg de les properes setmanes sortiran salvadors de la pàtria. Hi haurà grups que proposaran mà dura o l'expulsió dels immigrants. Aquest discurs fa quatre anys va donar resultat en alguns pobles de Catalunya com Vic o el Vendrell i ara es podría repetir a Salt.

Però qui de debò coneix les entitatsi treballen colze a colze amb la gent del carrer són les formacions polítiques que des de tota la vida han tingut representació al consistori. És a ells que els correspon liderar les possibles solucions que demana el municipi.

No hi ha dubte que no hi ha cap vareta màgica ni hi ha miracles. Cal treballar des d'urbanisme, passant per ensenyament, justícia i govern local, sense oblidar les polítiques de benestar social. Hi ha feina per a tothom i en la propera legislatura un govern local ampli pot donar resposta i confiança als saltencs.

El manifest demana acords, prega que ningú no se senti al marge de la seva responsabilitat. I en aquest sentit destaca el Salt que sempre ha estat: un poble acollidor, segur i amable on molta gent hi ha anat a guanyar-s'hi la vida. I de cap de les maneres es vol que la ciutat agafi protagonisme com un focus de violencia, racisme o xenofòbia.

Ara és l'hora de la política i els polítics. Ara és l'hora que Salt no se senti sola i aïllada; ans al contrari, ha de gaudir del suport de la resta d'administracions i la solidaritat de tots els pobles i ciutats de casa nostra. La unió fa la força i ni el govern de la Generalitat ni el de l'Estat els poden deixar sols.