Els diaris de les Illes Balears es varen despertar fa uns dies amb un curiós anunci a les pàgines de classificats, on es deia "seleccionamos concejales para Calvià, comprometidos con la transparencia, la participación ciudadana, el empleo, la educación y el medioambiente" i on s'oferia "libertad de voto, integración en equipo de prestigio, dedicación flexible, compatibiliad laboral, hasta 1.200 euros al mes". L'anunci el promovia Antoni Rami, exconseller d'economia del PP en el govern de Matas, que ara promou un partit anomenat Transparència per Calvià.

Per molt que els municipis pateixin crisi de vocacions i, per molt que alguns vegin en la incorporació a candidatures locals una oportunitat d'estabilitat laboral, no deixa de sobtar que algú tradueixi la política local en una simple selecció de personal, encara que sigui en una època on tocarà als ajuntaments administrar molta misèria i poques alegries. I em consta que aquest no és el primer cas de recerca de regidors per mètodes allunyats del compromís, de la passió i de la il·lusió per defensar els interessos locals.

S'acosten mals temps pel municipalisme i l'anunci en qüestió només fa que posar de relleu una realitat que ha anat degradant-se elecció darrera elecció. Els partits polítics no han sabut, en tots aquests anys de democràcia, crear una cultura municipal de participació, d'implicació i d'engrescament entre la ciutadania i ara paguen les conseqüències d'una desafecció construïda a força de desprestigiar la política local.

Encara que sigui a partir d'una boutade com la que representa aquest anunci, potser estem davant de l'inici d'una nova via per trobar regidors, atrets per un sou i per poca cosa més. I potser ha arribat el moment de fer un esforç per recuperar valors que els anys i la praxi política han anat arraconant.