Significa alguna cosa el fet que com més imputa la justícia a Camps millor li va en les enquestes? És que no es tracta d'un cas únic: aquí tenen Fabra, per no citar Berlusconi, els moments de glòria del qual han coincidit amb les seves accions més baixes. Diuen que la seva popularitat comença a decréixer, però no se'n refiïn, potser està agafant impuls. Quant a Rajoy, a mesura que baixa en la valoració ciutadana, més elevades són també les seves expectatives de vot. És com si haguéssim decidit que governés perquè no ens agrada. I veiem els programes escombraries de la tele per això mateix, perquè ens semblen repugnants. I ens entreguem a les hamburgueses pel que tenen de matèria fecal. I malgrat que ara mateix hauríem d'estar més desperts que mai, consumim somnífers per un tub. Potser la humanitat ha entrat en una era caracteritzada pel suport al que li fa mal. D'aquí també l'augment de la pol·lució, del soroll, de les al·lèrgies i dels politons.

- Creus que aquest abric em queda prou malament?

- Et queda horrible.

- Doncs me l'emporto, perquè a més és molt car.

A veure com sortim d'aquest hivern rar i contradictori. De moment, vaig a tornar a fumar per perfeccionar la bronquitis i recuperar la tos, que començava a perdre-la. I no és per res, estimats empresaris, però segurament ha arribat l'hora d'inaugurar una loteria negativa, com la del conte de Borges (La lotería de Babel). És a dir, un joc d'atzar en el qual els premis fossin càstigs. Que et toca la Grossa? Doncs et tallen la mà dreta, per exemple. No importa, pots continuar apostant amb l'esquerra, que estaria mamat perdre-la: n'hi hauria prou amb la terminació.

Tal com estan les coses, i atès el furor electoral que provoquen Camps i Cia., aviat exigiríem que el primer premi fos la mort. Faríem cues infinites a les administracions de loteria per obtenir el nostre dècim. És el que es dedueix de la lectura de la premsa, i de les informacions dels telediaris. Si es presenta a les pròximes eleccions Jack l'Esbudellador, amb Al Capone de segon, arrasen. És o no és un moment històric?