Alguns soldats d'elit nord-americans (i potser de la resta del món, no ho sé) tenen una forma de vida molt curiosa, i és que no existeixen. Mai se'ns hauria ocorregut la no existència com una forma de vida, però sembla que sí, que es pot no existir i respirar al mateix temps. Aquests soldats, entre els quals es troba el que va matar Bin Laden, reben una formació especial inexistent i cobren sous que no es reflecteixen en cap comptabilitat. Obama ha condecorat o està a punt de condecorar aquest comando fosc amb una distinció secreta, una distinció que en certa manera no és una distinció, una medalla que no és una medalla, un trofeu que no és un trofeu. L'assumpte és molt suggeridor, ja que ens parla d'una forma d'èxit sense èxit. Els SEAL (aquest és el nom d'aquesta unitat d'elit) no podran explicar mai, ni als seus fills, el que han fet.

Portem aquesta curiosa fórmula a altres terrenys. Es podria, per exemple, ser Belén Esteban sense necessitat de ser Belén Esteban? Hem elegit aquesta dona com a model de fama superlatiu que molts ciutadans envegen. Naturalment, no hi ha lloc per a set Belén Esteban a Tele 5 ni en cap altre canal, el que des d'alguna perspectiva resulta molt frustrant. Si el model d'èxit contemporani és la presència televisiva a límit, condemnem la immensa majoria dels contribuents a un estat permanent de frustració, sense pal·liatius. Però, i si trobéssim la fórmula de ser Belén Esteban sense necessitat de ser Belén Esteban a la manera com els SEAL són herois sense necessitat de ser herois?

Imaginem una Belén Esteban fosca, oculta, la vida de la qual estigués marcada per una audiència televisiva inversa. Zero audiència, ningú no en sap res, ningú la coneix de la mateixa manera que ningú coneix el cèlebre soldat que va disparar contra Bin Laden. La tecnologia inventada per a usos militars arriba sovint a la vida quotidiana per solucionar-nos els problemes diaris. El bolígraf o el microones, aparells sense els quals ja no podríem viure, procedeixen de la investigació castrense. Per què no intentar portar ara a la vida civil aquesta forma de fama sense fama de la qual gaudeixen els components dels SEAL? Només és una idea.