aquest cap de setmana llarg, Roses s'ha convertit, un cop més, en epicentre dels esports de vela nàutica, gràcies a la recuperació, 30 anys després, de la Setmana Catalana de Vela. Feia un goig molt especial veure més de 200 veles desplegades sobre la sorra de la platja de la Punta, preparant-se per solcar les aigües de la badia, el moviment de regatistes, organitzadors, jutges, ajudants, seguretat, voluntaris, acompanyants, públic, etc. Roses ha viscut cinc dies bolcada amb un esport per al qual ofereix unes condicions immillorables i al qual dóna l'esquena durant temporades massa llargues.

Òbviament, no tot han estat bones notícies. Alguns dels 14 pantalans de la platja pràcticament buits demostraven que l'organització comptava amb més gent de la que finalment s'hi va apuntar. Un problema "circumstancial" que no ha de minvar una valoració molt positiva de l'esdeveniment i del treball de tots els implicats, el Grup d'Esports Nàutics i l'Estació Nàutica com a organitzadors, l'Ajuntament que s'ha implicat de manera exemplar, tant econòmicament com també (i sobretot) creant tota la infraestructura temporal necessària amb el suport dels seus operaris que han treballat de manera incansable, hotelers, restauradors i sobretot també els més de 100 voluntaris rosincs que han ofert la seva desinteressada col·laboració per convertir la cita en una autèntica festa de la vela.

L'èxit d'organització ensenya sobretot el camí que Roses ha d'emprendre per distingir-se com a destinació turística d'entre tots els seus competidors de cara al futur. Els esports nàutics per una banda i la gastronomia per l'altre, son els dos trets que sorgeixen de manera més "natural" de la societat civil rosinca i que tenen major suport a tots els nivells. No podem renunciar a l'aspiració d'organitzar, cada any, esdeveniments nàutics de ressò internacional, ni a mantenir com sigui la nostra gastronomia (la d'elit tant com la de "tocar de peus a terra") en boca de tothom. Si ho aconseguim, serem per al món de la nàutica i de la gastronomia el que Las Vegas és al món del joc i dels congressos, el que Venècia és al món del carnaval i de l'art, el que Canes és al món del cinema i de les fires, el que Barcelona és al món de l'esport i de les escapades urbanes. Tota la resta, l'apassionant paisatge que ens envolta, la naturalesa intocable, el surrealisme, la privilegiada situació geogràfica i climàtica, la destinació per a creuers, etc., són complements ideals per reforçar l'atractiu d'una destinació que no té comparació enlloc.